MojWindows

Microsoft pôvodne uviedol Windows 10 S v marci tohto roka ako operačný systém orientovaný na vzdelávací sektor, pričom obmedzenie na používanie aplikácií z obchodu Windows Store malo predstavovať faktor pre zlepšenie bezpečnosti používateľa. Ponúkané aplikácie prechádzajú overovacím procesom, vďaka čomu je veľmi nepravdepodobné, že by mohli obsahovať nejaký škodlivý aspekt. No po vystúpení na tohtoročnej konferencii Ignite 2017 je jasné, že orientácia na školstvo a študentov ako cieľovú skupinu Microsoftu nepostačuje.

Po boku novej služby z ponuky Microsoft 365, orientovanej na „pracovníkov prvého kontaktu“ boli pre týchto zákazníkov prezentované aj nové zariadenie využívajúce Windows 10 S. Ďalšie informácie navyše prezradili, že softvérový gigant pripravuje aj špeciálnu verziu Windows 10 S určenú pre nasadenie vo firmách.

Podľa prezentácie bude systém označovaný ako „Windows 10 Enterprise in S mode“ predstavený už na jar 2018. Naďalej bude platiť obmedzenie na používanie aplikácií výhradne z obchodu Windows Store, no hlavným rozdielom je to, že systém vychádza z edície Windows 10 Enterprise, pričom „klasický“ Windows 10 S je postavený na edícii Windows 10 Pro. Na základe toho budú používatelia v prípade potreby môcť prejsť na plnohodnotný Windows 10 Enterprise, prirodzene za poplatok.

Ďalšie konkrétne rozdiely medzi Windows 10 S a „Windows 10 Enterprise in S mode“ zatiaľ neboli špecifikované, no predpokladá sa, že pôjde o rovnaké veci ako pri porovnaní Windows 10 Pro a Windows 10 Enterprise.

Zdroj: Neowin

27.09.2017

+