MojWindows

Komunikačná platforma WhatsApp po dlhom čakaní a testovaní prostredníctvom obchodu Microsoft Store konečne verejnosti sprístupnila svoju oficiálnu aplikáciu pre počítače. Prvé informácie o týchto plánoch sa objavili pred viac ako 9 mesiacmi a odvtedy sa síce aplikácia objavovala v ponuke obchodu, dokonca prešla niekoľkými aktualizáciami, no bežní používatelia si ju napriek tomu stiahnuť nemohli. To sa teraz ale zmenilo a nainštalovať si ju môže každý, kto má záujem.

Napriek predošlým očakávaniam nejde o novo vytvorenú UWP aplikáciu, ale podľa dostupných informácii len o konvertovaného klienta pre počítače – teda opäť zaobalenú webovú verziu. Po stránke funkcionality tu nájdeme všetky veci potrebné k životu. Podporuje zdieľanie viacerých súborov, prehľadávanie kontaktov a ich statusov, posielanie obľúbených emotikonov, úpravu profilu, skupinový chat a ďalšie veci, ktoré sú základom pre komunikačnú aplikáciu.

Na druhej strane, pokiaľ by ste očakávali niečo viac než rozumný základ, boli by ste sklamaní. Napriek dlhým mesiacom testovania tú chýba množstvo vecí, vďaka ktorým si používatelia vlastne WhatsApp obľúbili a mobilná verzia tak stále hrá prím. Hoci s využitím webkamery môžete zdieľať snímky, badateľne tu chýba podpora pre video, či audio hovory, čo sú pre používateľov kľúčové funkcie.

Veľkým nedostatkom je aj veľkosť aplikácie dosahujúca takmer 400 MB, čo tak celkom vlastne nezodpovedá tomu, čo ponúka. Navyše naďalej platí, že bez toho, aby ste ju synchronizovali so svojim smartfónom sa nepohnete. Aplikácia je tak v aktuálnej verzii použiteľná pre základnú komunikáciu, no pred sebou má ešte dlhú cestu.

Náš tip
WhatsApp k 31.12 prestane fungovať na smartfónoch so systémom Windows Phone 8.0
02.02.2018

+