MojWindows

Fínska spotrebiteľská organizácia Finnish Consumer Authority sa po situácii s agresívnejšou politikou presadzovania prechodu na Windows 10 konečne dohodla s Microsoftom. Spoločnosť viac nebude zákazníkov „tlačiť“ do inštalácie aktualizácií na nové verzie a ani nebude inštalovať aplikácií bez ich výslovného súhlasu.

Používateľom operačných systémov Windows 7 a 8 sa mesiace pred uvedením nového systému Windows 10 v rámci tradičných aktualizácii do počítača nainštaloval aj nástroj „Získajte Windows 10“, ktorý upozorňoval na možnosť bezplatného prechodu a ten následne aj sprostredkoval.

Prechod na novú verzia ale neskôr mal naplánovať bez priamej žiadosti používateľa a jeho zrušenie pre mnohých nebolo zjavné – používateľ musel kliknúť na malý text v okne aplikácie. Organizácii sa nepáčilo už to, že spomínaný nástroj sa nainštaloval takpovediac v tichosti, bez súhlasu používateľa.

O čosi horšie však bolo, že v prípade aplikácie „Získajte Windows 10“ došlo k čiastočnému pozmeneniu významu tradičného krížika „X“, stlačením ktorého nedošlo k zrušeniu naplánovaného prechodu na Windows 10, ale len k vypnutiu okna aplikácie. Používatelia, ktorí si tak podrobne neprečítali zobrazené informácie, namiesto zrušenia inštalácie dosiahli pravý opak – nevedomky ju odobrili.

Napriek tomu, že Microsoft argumentoval zverejneným podrobných informácií v príspevkoch na blogu, v očiach právnikov nepochodil, nakoľko takéto sprostredkovanie informácií nie je dostatočné.

Po tlaku zo strany organizácie FCCA sa zaviazal, že vo Fínsku už nebude bez súhlasu používateľa do systému inštalovať žiadne aplikácie a zároveň nebude používať ani mätúce úpravy používateľského prostredia aplikácií, ktoré by mohli viesť k tomu, že používateľ ich inštaláciu nechcene odobrí. Opakuje sa tak situácia z augusta minulého roka, kedy sa k týmto krokom spoločnosť Microsoft zaviazala v Nemecku.

Zdroj: TechRadar

08.02.2018

+