MojWindows

V dnešnom online svete na nás číha obrovské množstvo hrozieb, ktoré sa stávajú čoraz sofistikovanejšími a dokážu tak spôsobiť poriadnu škodu. Od podvodných e-mailov a falošných kampaní na sociálnych sieťach, cez vírusy ovplyvňujúce správanie systému, či trójske kone až po ransomvér, útoky ktorého sa za ostatné obdobie začínajú stupňovať a necielia už len na firmy, či štátnu infraštruktúru, ale aj na bežného používateľa.

Náš tip
Aké možnosti pre zvýšenie bezpečnosti a ochranu používateľa ponúka Windows 10 [1.časť]

A práve na túto skutočnosť okrem bezpečnostných firiem reaguje aj Microsoft v najnovšej aktualizácii Fall Creators Update pre svoj operačný systém Windows 10. Do integrovanej bezpečnostnej ochrany Windows Defender totiž pridal priamu možnosť chrániť vybrané súbory a zložky pred neoprávneným zásahom, ku ktorému by mohlo dôjsť v prípade útoku ransomvéru.

Ten by totiž súbory zašifroval, a za ich opätovné sprístupnenie od používateľa žiadal uhradenie „výkupného“. Problémom je však to, že hoci suma nemusí byť  astronomická, používateľ nemá žiadnu garanciu, že po jej zaplatení svoje súbory skutočne získa späť. Štandardne navyše platí, že obeť nemá ani reálnu šancu na to, aby sa k svojim súborom svojpomocne dokázala dostať.

Bezpečnostným výskumníkom sa síce v niektorých prípadoch podarí prísť s riešením, no opäť tu nie je žiadna garancia a čakať mesiace, či sa to podarí, pre väčšinu ľudí nemá zmysel. Okrem pravidelného zálohovania dôležitých súborov napríklad na externé disky, či do cloudových úložísk, je preto veľmi dôležitá aktívna ochrana a často aj sedliacky rozum pri sťahovaní rôznych súbor. Čo sa týka tej ochrany, s tou dnes už našťastie pomôže aj samotný operačný systém.

Nová ochranná funkcia „Riadený prístup k priečinkom“ stavia na skutočnosti, že Windows Defender automaticky chráni každého používateľa operačného systému Windows 10. Preto sa Microsoft zároveň snaží dosiahnuť jej jednoduché používanie, ktoré by mal zvládnuť aj ten menej pokročilý používateľ. Je ju však nutné aktivovať ručne, ako aj pridať zložky, ktoré majú byť chránené. V rozhraní „Centrum zabezpečenia pred vírusmi a hrozbami“ sa táto funkcia nachádza pod položkou „Ochrana pred vírusmi a hrozbami“.

Po prepnutí prepínača do stavu „Zapnuté“ dochádza k automatickej ochrane štandardných priečinkov, kde má väčšina používateľov svoje hodnotné súbory. Chránené sú konkrétne zložky Pracovná plocha, Dokumenty, Obrázky, Videá, Hudba a Obľúbené položky. V prípade, že chcete chrániť niektoré ďalšie zložky, tie môžete pridať pomocou tlačidla „Pridať chránený priečinok“.

Prístup k dátam tak bude povolený len autorizovaným aplikáciám, čo zabráni neoprávnenému zásahu škodlivých kódov. Systém štandardne dokáže vyhodnotiť, ktoré aplikácie sú bezpečné, no pokiaľ by náhodou došlo k odopretiu prístupu, aplikáciu môžete do zoznamu tých bezpečných pridať ručne cez sekciu „Povoliť aplikáciu prostredníctvom riadeného prístupu k priečinkom“.

06.11.2017

+