MojWindows

Microsoft dnes poriadne prekvapil a oficiálne predstavil najnovšie prírastky vo svojej produktovej rade Surface – Surface Book 2 v 13,5- a 15- palcovom vyhotovení. O potencionálnom uvedení nástupcu nedávno vylepšeného Surface Booku sa hovorilo už dlhšiu dobu, nešlo však o žiadne oficiálne informácie, ktoré sa dozvedáme až dnešným dňom.

Opäť sa tak ukazuje, že ani informácie od „dobre informovaných zdrojov“ nie sú vždy tak správne, ako by sa očakávalo. Viacero rešpektovaných portálov totiž informovalo, že tento rok už s výnimkou LTE modelu Surface Pro neuvidíme v rámci rodiny Surface žiadne novinky.

Navyše ani špekulácie, že Microsoft v prípade nového Surface Book 2 pristúpi k použitiu tela tradičného notebooku neboli založené na pravde. Opätovne totiž siahol po oddeliteľnej klávesnici, ktorá sa u doterajších modelov nielenže osvedčila, no mnohým sa s produktovým menom neoddeliteľne spája, rovnako ako unikátny kĺb, ktorý ju prepája s tabletom. Dva roky po tom, čo bol na trh uvedený pôvodný Surface Book, sme sa dočkali odhalenia novej generácie, ktorá so sebou prináša dramatický skok po stránke hardvéru.

Fanúšikom a majiteľom predošlých modelov bude hneď na prvý pohľad jasné, že po stránke dizajnu sa žiadna revolúcia, no dokonca ani evolúcia nekoná. Hoci novinky vyzerajú veľmi esteticky a moderne, od pôvodného modelu sa toho skutočne zmenilo len minimum. To ale neznamená, že všetko zostalo po starom. Microsoft vylepšoval na viacerých frontoch, od prepojovacieho kĺbu, cez klávesnicu až po vylepšenie zvukového výstupu, či lepší displej.

Dramatická zmena sa ale udiala po stránke celkového výkonu, čo je vlastne oblasťou, ktorú ocení väčšina používateľov. V útrobách noviniek je osadená 8.generácia procesorov Intel Core i7 so štyrmi jadrami a maximálnym taktom až 4,2 Ghz, 8 alebo 16 GB operačnej pamäte a grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1050 s 2GB vlastnej pamäte (13,5-palcový model) a NVIDIA GeForce GTX 1060 so 6 GB vlastnej pamäte (15-palcový model).

V prípade menšieho modelu je ale možné siahnuť po 7.generácii dvojjadrového procesora Intel Core i5. Z pohľadu úložného priestoru je možné siahnuť po konfiguráciách s SSD diskami od 256 GB až po 1 TB.

Napriek rozdielnym uhlopriečkam ponúkajú obidva modely  totožný kontrast 1600:1 a stranový pomer 3:2. Rozdiel v rozlíšení tiež nie je príliš dramatický 3000 x 2000 versus 3240 x 2160 pixelov pri väčšej verzii. Tešiť sa prirodzene môžeme na podporu najnovších generácií príslušenstva Surface Pen a Surface Dial.

Microsoft avizuje, že u obidvoch modelov používateľ dokáže dosiahnuť až 5-hodinovú výdrž pri používaní tabletu a po pripojení klávesnice s dodatočnou batériou sa máme tešiť až na 17-hodinovú výdrž. Ako však vieme, údaje, ktoré výrobcovia zvyknú prezentovať sú väčšinou značne optimistické a dosiahnuteľné prakticky len v laboratórnych podmienkach. Rozumné tak bude počkať na výsledky prvých recenzií, ktoré ukážu, ako si výdrž batérie poradí pri bežnej práci, a nie len pri prehrávaní videa v slučke.

V prípade menšieho modelu došlo v tabletovej časti k odstráneniu aktívneho chladenia, čo znamená, že používanie bude úplne bezhlučné, a to aj v prípade štvorjadra i7 s TDP 15W. No len do chvíle, kým ho nepripojíte ku klávesnicovej základni. Nakoľko tam sa nachádza grafická karta, použitý bol aktívny chladič. Pre 15-palcový model sa počítalo s TDP procesorom 20W, preto bolo po aktívnom chladení siahnuté aj do tabletovej časti.

Je dobré vidieť, že Microsoft nepristúpil k zbytočnému odstraňovaniu bežne používaných portov, len za cenu toho, aby z hrúbky odsekol nejaký ten milimeter navyše. Vďaka tomu obidva modely Surface Book 2 disponujú duom plnohodnotných USB 3.0 portov, ktoré sprevádza čítačka pamäťových kariet a USB-C port.

Cenou za nasadenie moderného USB-C portu bolo síce odstránenie konektoru mini DisplayPort, no táto výmena pôsobí opodstatnene. Pre napájanie, ako aj pripojenie k dokovacej stanici je naďalej používaný proprietárny Surface Connect.

Čo sa týka predajnej ceny, opäť ide o produkty spadajúce do prémiovej kategórie, ktorými chce Microsoft konkurovať zariadeniu MacBook Pro. Priamo počas prezentácie bolo totiž otvorene povedané, že nový Surface Book je dvakrát tak výkonný ako spomínaný MacBook Pro.

Ceny začínajú na 1499 dolároch za menší, 13-palcový a 2499 dolárov za väčší 15-palcový model. Predobjednávky budú spustené 9. novembra, distribúcia má začať týždeň na to.

17.10.2017

+