MojWindows

Množstvo používateľov cloudového úložiska OneDrive sa v ostatných dňoch začalo sťažovať na chybu, kedy im úložisko prestalo korektne fungovať pokiaľ používali iné formátovanie disku ako NTFS. To je síce predvolené pre počítače so systémom Windows, no zasiahnutí boli hlavne používatelia, ktorí na rozšírenie kapacity využívali externé disky, prípadne pamäťové karty s formátovaním ExFAT.

Pokiaľ teda bola zložka OneDrive umiestnená na úložisku s iným formátovaním ako NTSF, zrazu sa používateľom začala zobrazovať chybová hláška a ku svojim údajom sa nemohli dostať. Hláška ich navyše vyzývala aby cieľový disk buď naformátovali alebo aby si zvolili disk s podporovaným formátovaním, ktorým je jedine NTFS.

Situácia je obzvlášť problematická kvôli tomu, že Microsoft vopred neavizoval vôbec žiadne zmeny a predtým na nič takého neupozorňoval. Zo strany používateľov je preto pravidlo poriadnym prekvapením. Celé to ale ešte viac zamotáva oficiálne vyjadrenie hovorcu spoločnosti Microsoft.

onedrive-ntfs

Ten uviedol, že z hľadiska podporovaných formátovaní diskov nedošlo k žiadnej zmene a spoločnosť len zistila, že v aplikácii OneDrive chýbala varovná hláška, ktorá by používateľov upozornila na používanie nepodporovaného formátu. Tá tak zjavne roky chýbala, a preto bola pridaná. Ako je však možné, že aplikácia OneDrive doteraz bez problémov fungovala aj na nepodporovaných diskových formátoch vysvetlené nebolo.

Záver je ale taký, že pokiaľ chcete OneDrive naďalej používať pre synchronizáciu dát v rámci systému, musíte zvoliť úložisko s formátom NTFS. Disk využívajúci formátovanie FAT je možné konvertovať na NTFS bez straty dát prostredníctvom príkazového riadka využitím príkazu „convert <písmeno disku>: /fs:ntfs“.

Náš tip
Prístup k súborom vo OneDrive pomocou odkazov sa pod názvom „Files On-Demand“ vráti ešte tento rok

Zdroj: OnMSFT

07.07.2017

+