MojWindows

V spolupráci so spoločnosťou Lenovo vám postupne prinášame krátky, trojdielny seriál, ktorý približuje netradičné zariadenie Lenovo Yoga Book. V prvej časti sme sa zamerali na jednotlivé aspekty, ktoré toto zariadenie robia unikátnym, aby ste mali lepšiu predstavu o tom, akým spôsobom Lenovo skĺbilo svoje overené technológie s dávkou inovácií.

Náš tip
Predstavujeme unikátne zariadenie Lenovo Yoga Book [1. časť]

Našu výpravu za spoznávaním unikátu teraz ale posunieme ďalej. V druhej časti sa pozrieme na softvérové zastrašenie toho, čo Yoga Book oddeľuje od ostatných zariadení asi najvýraznejšie – prepracované dotykové ovládanie v kombinácií s digitálnym perom Real Pen. Pripomeňme si, že Real Pen sa dodáva s dvoma typmi hrotov. Jeden je určený pre písanie a kreslenie priamo po klávesnici, a ten druhý plní funkciu atramentového pera. Využijete ho pri písaní na papier alebo podložku Book Pad, ktoré položíte na klávesnicu, aby sa vstupy prenášali na obrazovku zariadenia.

To, akým spôsobom sa dostupné možnosti rozhodnete využívať, je len a len na vás. S jedinečnou Halo klávesnicou a perom pritom hladko zvládnete celý zástup činností od serióznej práce, cez značenie poznámok, či zvýrazňovanie viac alebo menej dôležitého obsahu až po neviazanú zábavu a čmáranie. Kreativite sa medze nielenže nekladú, no dokonca je podporovaná.

Lenovo Yoga Book (1 of 3)

Veď na výber máte hneď štvoricu pracovných režimov, vďaka ktorým dokážete zvoliť ten správny uhol pohľadu pre to, čomu sa aktuálne chcete venovať. Všetko pritom po chvíľke zvyku začne pôsobiť takmer prirodzene, a aj v prípade, že patríte k zarytým fanúšikom tradičnej kombinácie pero a papier, prídete si na svoje.

Práve z tohoto dôvodu sa vašim veľkým pomocníkom stane zástup aplikácií prispôsobených na dotykové ovládanie a prácu s digitálnym perom. Lenovo, ako výrobca s dlhoročnými skúsenosťami si túto situácii prirodzene uvedomuje, a preto priamo do svojich zariadení vždy inštaluje potrebný softvér. Ani Lenovo Yoga Book tak nie je výnimkou.

Priamo tu nájdete predinštalovanú aplikáciu ArtRage, kde môžete popustiť uzdu fantázii a naplno prejaviť svoje umelecké sklony. Obsahuje celú škálu užitočných nástrojov a pri používaní na Yoga Booku máte pocit, ako keby ste maľovali na skutočné plátno.  Určite nemôžete očakávať, že sa z vás po chvíľke používania stane „Picasso“, no aj jednoduché kreslenie má svoje čaro a v dnešnom uponáhľanom svete dokáže priniesť mnohými tak žiadanú dávku oddychu. Aj toto Yoga Book dokáže a pre mnohých sa veľmi ľahko môže stať užitočným nástrojom na sebarealizáciu.

Lenovo Yoga Book (3 of 3)

Okrem toho je z dielne spoločnosti Lenovo k dispozícií vynikajúca aplikácia WRITEit , ktorá dotykovú obrazovku premení na digitálne plátno. Aplikácia poskytuje atraktívnu nadstavbu, s ktorou môžete pracovať v množstve aplikácií, kde by ste štandardne s perom nepochodili.

K dispozícii je navyše celá škála aplikácií tretích strán určený pre študentov, návrhárov, či kreatívne duše. A keby náhodou nestačil ani ten, na pomoc sa okamžite podujmú zabudované aspekty operačného systému Windows 10, na čele s funkciou Windows Ink, ktorú verne nasledujú vybrané systémové aplikácie. Windows Ink síce v základe združuje trojicu aplikácií Rýchle poznámky, Skicár a Snímka obrazovky na skicovanie, no okrem nich tu nájdete ešte niekoľko užitočných pomocníkov. Už štandardná trojka pritom poskytuje rozumný základ, ktorý na dotykových zariadeniach nájde svoje miesto.

Lenovo Yoga Book (1 of 3)

Zvoliť pre tento typ zariadenia operačný systém Windows 10 bolo rozhodne správnym rozhodnutím. Automaticky tým používateľ získal prístup k množstvu kvalitných a bezplatných aplikácií orientovaných na používanie s perom. Za zmienku v tomto ohľade stojí aj prehliadač Microsoft Edge, či pokročilý poznámkový blok OneNote, kde môžete pracovať alebo sa vyblázniť. O niečo atraktívnejšie kontúry získa aj aplikácia Mapy, akonáhle zistíte, že si v nej môžete do zvolenej mapy perom značiť trasu a zvýrazňovať dôležité miesta.

Lenovo Yoga Book (1 of 2)

Lenovo sa k návrhu zariadenia postavilo zodpovedne a jasne si uvedomilo, že medzi „železom“, ktoré zariadenie poháňa a softvérom, ktorý sa stará o potrebnú nadstavbu využívajúcu všetky možnosti, musí dochádzať k symbióze, inak to nemá zmysel a v konečnom dôsledku sa všetci len trápia. V prípade softvérového zastrešenia pre Yoga Book je toho na výber skutočne veľa, čo je prirodzene dobré. Vyberať si tak môžete dosýta. Netreba však zabúdať, že dôležité je nájsť si to, čo vyhovuje práve vám. Vďaka správnym aplikáciám dosiahne zážitok z používania ten správny rozmer. Yoga Book vám tak prirastie k srdcu ešte o čosi viac a stane sa verným spoločníkom.  

09.06.2017

+