MojWindows

Spoločnosť Lenovo sa s uvedením novinky Yoga Book vrhla do neprebádaných vôd, kde upustila od zažitých konvencií a zužitkovala svoje dlhoročné skúsenosti na poli konvertibilných zariadení a tabletov. Zákazníkom vďaka tomu dokázala ponúknuť unikátne konvertibilné zariadenie, ktoré sa nachádza niekde na pomyselnom rozhraní medzi laptopom a tabletom. Nenechajte sa ale zmýliť, vonkoncom nejde o klasické konvertibilné zariadenie po vzore predošlých modelov Yoga. Tu ide o niečo špeciálne, čo ste ešte len tak nevideli.

V spolupráci s Lenovom vám v troch častiach krátkeho seriálu priblížime niekoľko zaujímavých aspektov, ktoré toto zariadenie robia špeciálnym. Chýbať ale nebude ani niekoľko praktických tipov na aplikácie, či spomenutie nastavení, ktorým sa oplatí venovať pozornosť.

V prvej časti sa na Yoga Book pozrieme trochu zo širšia, aby sme si ho predstavili. Popíšeme si o čo presne ide a načrtneme aj niekoľko vecí, ktoré si na ňom zamilujete. Skutočnosť je taká, že Lenovo Yoga Book púta pozornosť už od svojho minuloročného uvedenia. A to zaslúžene.

Na prvý pohľad síce môže vyzerať ako notebook, no v prípade Yoga Booku by sme niečo ako presne vymedzené hranice hľadali len ťažko. Mohli by sme k nemu pristupovať ako k tabletu s klávesnicou, no práve unikátna klávesnica, po ktorej môžete písať dotykovým perom nás opäť vyhadzuje zo zabehnutých koľají. A práve o toto ide. Yoga Book sa odkláňa od toho, čo je tradičné a svojou jedinečnosťou prepája svet konzumácie a tvorby virtuálneho obsahu.

Na kompaktné zariadenia sa totiž všeobecne pozerá ako na zariadenia pre prehliadanie obsahu, ktoré začnú pokrivkávať v okamihu akonáhle na nich chceme aktívnejšie pracovať. Tejto dogme sa Lenovo rozhodlo vyhlásiť otvorenú vojnu.

Lenovo Yoga Book (1 of 1)

Kompaktné a ľahké, no stále prémiové

Rozmery 256 x 170 x 9,6 mm a váha 690 gramov sa jasne podpisujú na obrovskej mobilite a zariadenie bez problémov zapadne do tašky, či dokonca aj kabelky. Yoga Book sa síce radí medzi najmenšie počítače na trhu, no stále si zachováva prémiový dizajn a kvalitnú konštrukciu prepracovanú po každej stránke. Práve spracovanie je jednou z vecí, ktoré si zamilujete. Telo vytvorené z kombinácie horčíkovo-hliníkovej zliatiny do rúk zapadá úplne prirodzene. Navyše vďaka nízkej váhe idú stranou aj akékoľvek obavy z veľkej únavy pri dlhšom držaní, či prenášaní.

Celkové rozmery, kvôli ktorým sa Yoga Book dá zmýliť s bežným poznámkovým blokom, sú ešte pôsobivejšie, keď si uvedomíme, že Lenovo tu stále našlo dostatok miesta na to, aby zabudovalo audio jack, microHDMI port a dvojicu miniatúrnych, no kvalitných reproduktorov s technológiou Dolby Atmos. Za pozornosť pritom stojí hlavne microHDMI port, ktorý otvára dvere možnosti pripojiť externý monitor, či projektor. Týmto spôsobom sa jednak pracuje pohodlnejšie, no zároveň dotykové ovládanie a kreslenie dáva priestor aj zábave.

Lenovo Yoga Book (3 of 5)

Overený hodinkový kĺb

Keďže Yoga Book je konvertibilné zariadenie, dá sa používať vo viacerých režimoch. Úplným základom je režim notebooku, kedy je telo zariadenia položené na podložke a obrazovka je vo vztýčenej polohe. Nasleduje režim tvorenia, ktorý umožňuje používať zariadenie rozložené naplocho na zapisovanie poznámok a kreslenie.

Zaujímavý je aj režim klasického tabletu, kedy úplne sklopíte klávesnicu. Ten sa zase hodí na jednoduché surfovanie, či hranie hier. No a pokiaľ chcete pohodlne sledovať filmy, zvolíte režim stan.

Lenovo chcelo dosiahnuť univerzálnosť svojho zariadenia pri zachovaní kvality, preto dáva zmysel, že siahlo po overenom hodinkovom kĺbe, ktorý patrí medzi to najlepšie na trhu konvertibilných zariadení. Prechádzať medzi jednotlivými režimami je vďaka tomu možné pohodlne a úplne bez obáv.  

Lenovo Yoga Book (4 of 5)

Dostatok výkonu na prácu, prihliadnutie na výdrž

Samotná hardvérová výbava je v prípade Yoga Booku dimenzovaná tak, aby zabezpečila potrebný výkon, no zároveň brala ohľad na požadovanú výdrž batérie. Nejde síce o žiadneho „trhača asfaltu“ a náročne úlohy ako 3D renderovanie nebudú tým pravým orechovým, no výkon je dostatočný na používanie klasických desktopových aplikácií.

Odmenou za to je skutočnosť, že batéria vydrží bežný pracovný deň bez jediného zaváhania. Za hlavu sa tak nemusíte chytať ani v situácii, kedy si doma zabudnete nabíjačku. Prácu na cestách okrem atraktívnej výdrže prízvukuje aj dostupnosť variantu s LTE modemom, vďaka čomu sa môžete na internet pripájať prakticky odkiaľkoľvek.

Lenovo Yoga Book (2 of 5)

Písanie a kreslenie s podložkou i bez

Skutočné kúzlo je ale pri Yoga Booku ukryté do špeciálnej Halo klávesnice a dotykového pera. Tradičnú klávesnicu by sme tu hľadali márne, nahradilo ju čosi, čo pripomína ovládací panel z budúcnosti. No postačí len chvíľka na oboznámenie, aby ste zistili, že Lenovo dobre vedelo, čo robí.

Halo klávesnica v sebe spája virtuálnu svetelnú klávesnicu s vibračnou spätnou väzbou, ktorá reaguje na každé stlačenie. Jedným z jej najdôležitejších aspektov je ale to, že používateľ môže pracovať ako s klávesnicou, ale aj dotykovou plochou pre písanie a kreslenie pomocou pera Real Pen. Presne podľa toho, čo mu v danej situácii vyhovuje.

Real Pen sa navyše dodáva s dvoma typmi hrotov. Jeden je určený pre písanie a kreslenie na podložke Create Pad (klávesnici prepnutej do špeciálneho režimu), ten druhý funguje ako bežné atramentové pero, s ktorým môžete písať na papier alebo podložku Book Pad (blok s magnetickým pripájaním).

Najlepší výsledok sa dá dosiahnuť práve pokiaľ je pero používané v kombinácií s pribalenou podložkou Book Pad. Tá v sebe obsahuje magnetický mechanizmus, ktorý ju udrží pevne pripojenú ku klávesnici a eliminuje tak riziko možného posúvania a vzniku nepresností. Použiť je ale možné ľubovoľný blok, zošiť, či vrstvu papiera. Stačí ich priložiť na dotykovú plochu a môžete sa pustiť do kreslenia. To, akú kombináciu papiera a podložky nakoniec zvolíte zostáva len na vás. Koniec koncov, každému bude vyhovovať niečo iné.

Lenovo Yoga Book (1 of 5)

19.05.2017

+