MojWindows

Množstvo používateľov sa baví tým, že niektorý zo systémov Windows sa snaží spustiť na nepodporovanom, a častokrát dokonca až prapodivnom zariadení. A čím mizivejšia je pravdepodobnosť úspechu, tým radšej sa pochvália funkčným výsledkom. Z tejto zábavy tak vzišlo už množstvo kurióznych výstrelkov ako „inteligentné hodinky Raspberry Pi“ využívajúce Windows 98 alebo Windows 95 bežiaci na konzole Xbox One, Nintende 3DS a hodinkách Apple Watch.

Najnovším výstrelkom z podobnej oblasti je Windows XP spojazdnený na smartfóne iPhone 7. Nejde však o náhradu pôvodného operačného systému iOS, ale o čistú virtualizáciu bez potreby výrazných zásahov ako je napríklad takzvaný jailbreak. K tomuto účelu bolo konkrétne použité vývojárske prostredie Xcode, v kombinácii s emulátorom Bochs x86 a samozrejme Windows XP. Okrem toho je nutná dávka technickej zručnosti a trpezlivosti. Odmenou za vynaložené úsilie je ale spustenie ikonického systému Windows XP.

Náš tip
Spomienka na Windows 95, takto by na ňom vyzerala aplikácia Instagram

Keďže samotný emulátor vyžaduje pre svoj beh veľkú časť výpočtového výkonu, beh Windows XP nie je natoľko plynulý, ako by ste mohli očakávať vzhľadom na jeho vek a výkonný hardvér iPhonu 7. Ovládanie emulovaného systému prebieha dotykom, no reálna použiteľnosť niečoho takéhoto je nulová. Opäť ide skôr len o ukážku toho, čo všetko je v dnešnej dobe možné spustiť na smartfónoch.

20.03.2017

+