MojWindows

Minulý rok sa do pozornosti dostal prípad, kedy Microsoft vyhral súdny spor s americkým ministerstvom spravodlivosti, ktoré požadovalo udelenie prístupu k dátovým centrám umiestneným mimo územia USA. Požiadavka na vydanie dát z cloudových služieb súvisela s vyšetrovaním drogového priekupníka, ktorý využíval službu Hotmail, pričom dáta boli umiestnená na území Írska, kde podľa Microsoft americké úrady nemajú právomoc.

Federálny odvolací súd vtedy rozhodol, že americká vláda nemôže softvérového giganta nútiť k tomu, aby jej poskytol prístup k dátam uloženým na svojich serveroch mimo územia. Ministerstvo spravodlivosti USA sa ale proti rozhodnutiu z minulého roka aktuálne pripravuje odvolať a celá záležitosť tak zamieri pred Najvyšší súd.

Microsoft je podľa vyjadrení na oficiálnom blogu z celej situácie sklamaný a pripomína, že sa veľmi ľahko môže dostať do patovej situácie. Budúci rok totiž v rámci Európskej únie do platnosti vstupuje nariadenie GDPR, ktoré vníma poskytovanie dát používateľov na základe jednostranného súdneho príkazu z cudzej krajiny ako ilegálne. Opäť by tak platilo, že ministerstvo musí Írske úrady požiadať o oficiálnu spoluprácu.

Ak by Najvyšší súd rozhodol, že Microsoft musí americkým úradom predmetné dáta z írskych serverov poskytnúť, nastavene problémová situácia. Ak by spoločnosť nevyhovela americkým súdom, nevyhne sa trestu v USA, no v prípade, že im vyhovie, stihne ju trest v rámci Európskej únie. Nakoľko sa americké ministerstvo spravodlivosti opiera o viac ako 30 rokov staré zákony, ktoré nereflektujú dnešnú situáciu na internete, Microsoft bije na poplach a volá po ich nutnej novelizácii.

Zdroj: Neowin

26.06.2017

+