MojWindows

Microsoft, ktorý sa už roky naťahuje s americkou vládou kvôli čoraz častejším požiadavkám o vydanie dát používateľov, dosiahol veľké víťazstvo. Federálny odvolací súd rozhodol o tom, že americká vláda nemôže softvérového giganta nútiť k tomu, aby jej poskytol prístup k dátam uloženým na svojich serveroch mimo územia Spojených Štátov amerických. V tomto prípade konkrétne išlo o emailové správy uchovávané v dátovom centre v Írsku. Ministerstvo spravodlivosti požadovalo ich vydanie v súvislosti s vyšetrovaním prípadu drogovej trestnej činnosti. Pokiaľ chcú vládne agentúry a bezpečnostné zložky v rámci vyšetrovania pristupovať k dátam, ktoré sú uložené mimo krajiny ich pôsobnosti, musia tamojšiu vládu požiadať o oficiálnu spoluprácu. Tento krok chcelo americké ministerstvo preskočiť, čo Microsoft odmietol a tak sa ocitol pred súdom.

Cloudové služby predstavujú pre spoločnosť podstatnú časť ziskov, preto je dôležité, aby bolo zachované súkromie používateľov a dôvera v samotnú spoločnosť. Zatiaľčo Microsoft je s výrokom súdu nadmieru spokojný, americké ministerstvo spravodlivosti otvorene vyjadrilo sklamanie. Celý prípad tak môže mať dohru pred Najvyšším súdom. Technologické spoločnosti rozhodnutie vnímajú ako dôležitý precedens v oblasti ochrany súkromia pre používateľov cloudových služieb. Microsoftu v boji vyjadrilo podporu viacero významných technologických a mediálnych spoločností medzi inými aj Amazon, Apple, Cisco, CNN, Fox News alebo Verizon.

„Vítame rozhodnutie amerického odvolacieho súdu druhého obvodu. Toto rozhodnutie je dôležité z troch dôvodov. Po prvé, potvrdzuje, že právo na súkromie je chránené zákonmi krajiny dotknutej osoby. Po druhé, pomáha zabezpečiť, aby prostriedky právnej ochrany využiteľné vo fyzickom svete bolo možné aplikovať aj na svet digitálny. A v neposlednom rade dláždi cestu k riešeniam, ktoré budú lepšie a vyváženejšie reagovať ako na potreby ochrany súkromia, tak na potreby presadzovania práva.“

18.07.2016

+