MojWindows

S uvedením Windows 8 sa k používateľom bližšie dostala aj cloudová služba OneDrive, ktorá bolo v systéme do istej miery integrovaná. Používatelia pritom oceňovali hlavne to, že prezerať si môžu všetky svoje online uložené súbory a sťahovať ich len v prípade, že s nimi potrebovali pracovať.

Ako ale na trh prišiel Windows 10, zmenil sa aj spôsob pristupovania k súborom vo OneDrive, čo vyvolalo vlnu nevôle. Microsoft prisľúbil, že situáciu čoskoro napraví, a tento rok k tomu skutočne dôjde s novinkou OneDrive Files On-Demand.

Funkcia OneDrive Files On-Demand umožňuje používateľom cez Prieskumníka prezerať čo všetko majú uložené vo svojom účte na cloudovom úložisku OneDrive bez toho, aby im súbory zaberali na disku miesto. Systém si totiž ukladá len náhľady súborov.

Až v momente, kedy sa rozhodnú niektorý zo súborov otvoriť, dochádza k jeho stiahnutiu na disk zariadenia a následnému otvoreniu v príslušnej aplikácii. Tento postup je rovnako prirodzený, ako keby používateľ otváral súbor rovno z disku a tým sa odstraňujú pomyselné prekážky pri spravovaní obsahu úložiska OneDrive.

onedrive-files-on-demand 2

V Prieskumníkovi sa bude zobrazovať nová položka „Status“, ktorá signalizuje, či je daný súbor uložený na disku alebo len online. Používatelia získajú možnosť pomocou kontextovej ponuky zvoliť, aby sa daný súbor vždy nachádzal uložený na disku. Vďaka tomu k nemu budú mať prístup vždy a všade aj bez prístupu na internet. Súbory, ktoré už raz boli týmto spôsobom uložené zostávajú naďalej na disku, kým ich používateľ neodstráni.

Introducing-OneDrive-Files-On-Demand-3

Doteraz bolo pre prístup k súborom potrebné dopredu označiť a stiahnuť obsah zložiek z OneDrive, čo častokrát zbytočne zaberalo množstvo miesta na disku. Okrem toho, že ľahko mohlo dochádzať k viacnásobnému skladovaniu rovnakých súborov, bolo potrebné používať samostatnú aplikáciu na prehliadanie súborov, a samostatnú na ich stiahnutie. To všetko sa ale čoskoro zmení.

Introducing-OneDrive-Files-On-Demand-2

Novinka bude dostupná pre osobné aj firemné účty na OneDrive, a taktiež aj pre zdieľanie súborov cez SharePoint Online takže používatelia budú pokrytí aj v prípade, že na jednom zariadení potrebujú používať viacero účtov.

Funkcia Files On-Demand bude dostupná s príchodom aktualizácie Fall Creators Update v septembri, prípadne októbri tohto roka. V rámci verejného testovania Windows Insider by sa mala objaviť už počas tohto leta.

13.05.2017

+