MojWindows

Aktualizácia Creators Update do systému Windows 10 zavádza aj niekoľko drobných zmien, ktoré sa týkajú prispôsobenia vzhľadu ponuky Štart. Systém po jej inštalácii umožňuje skryť zoznam nainštalovaných aplikácií, keď ich umiestní do známeho „hamburgerového“ menu. Okrem toho pribudla aj lepšia správa živých dlaždíc, vďaka vytváraniu priečinkov v ponuke Štart. Vytváranie takýchto živých priečinkov je pritom na Windows smartfónoch dostupné už dlhú dobu, od uvedenia Windows Phone 8.1. Práve ich majiteľom to bude povedomé.

Ako vytvárať a upravovať živé priečinky v ponuke Štart 

Táto funkcia v podstate zlepšuje prehľadnosť ponuky Štart v prípade, že v nej potrebujete mať pripnuté veľké množstvo aplikácií bez toho, aby ste museli zväčšovať jej celkovú veľkosť. Jednotlivé dlaždice tak zoskupíte do priečinkov, najlepšie podľa toho, že spolu nejakým spôsobom súvisia. Priečinok vytvoríte tak, že myšou chytíte jednu ikonu a potiahnete ju na niektorú z ďalších ikon. Po spojení do spoločného priečinka následne stačí stlačiť ikonku šípky hore a priečinok sa zbalí do kompaktnej dlaždice. Rovnakým spôsobom potom do priečinka pridávate ďalšie a ďalšie dlaždice.

So živým priečinkom sa pritom pracuje prakticky rovnako ako s dlaždicou, takže klasickým spôsobom môžete meniť jeho veľkosť a ponuku Štart si tak zorganizovať ešte lepšie a prehľadnejšie.

live-folders-windows-10

V prípade, že niektorú z pridaných dlaždíc chcete zo živého priečinka odstrániť, môžete to spraviť veľmi jednoducho. Priečinok rozkliknete a myšou potiahnete nežiadanú dlaždicu mimo priečinka. Ide tak prakticky o opačný proces ako jej pridávanie.

Ako skryť zoznam aplikácií v ponuke Štart 

Ak chcete mať ponuku Štart ešte o čosi prehľadnejšiu, môžete skryť zoznam aplikácií, ktorý sa štandardne zobrazuje na ľavej strane.

  • Otvoríme si Nastavenia (Win +I).
  • Klikneme na možnosť Prispôsobenie a z ponuky na ľavej strane vyberieme Štart.
  • Z dostupných možností vypneme „Zobraziť zoznam aplikácií v ponuke Štart“. Ponuka Start 3
  • Po otvorení teraz ponuka Štart nebude napevno zobrazovať zoznam aplikácií, no napriek tomu k nim stále máme prístup.
  • Stačí kliknúť na tlačidlo „Všetky aplikácie“.Ponuka Start 4
10.04.2017

+