MojWindows

Microsoft sa pomaly ale isto pripravuje na vydanie aktualizácie Creators Update prostredníctvom služby Windows Update, ku čomu dôjde 11. apríla. Sprístupnenie aktualizácie bude prebiehať postupne, čo znamená, že nie každý používateľ ju automaticky získa už 11. apríla. V závislosti od množstva faktorov to môže môže trvať niekoľko dní, a v extrémnych prípadoch až niekoľko mesiacov.

Ako prvé by mali Creators Update dostať zariadenia, kde je zaručená úplná kompatibilita a minimálne riziko vzniku akýchkoľvek problémov. Až po dodatočnom overení, že nedochádza k problémom, bude okruh zariadení rozšírený.

Pre veľkých nedočkavcov ale Microsoft oficiálne umožňuje aktualizáciu Creators Update stiahnuť a nainštalovať manuálne pomocou aplikácie Asistent pri aktualizácii na Windows 10. Tá sa dá stiahnuť priamo z oficiálnej stránky, a  v podstate ide jednoduchý inštalátor, ktorý vás bude inštaláciou sprevádzať.

To, či sa do inštalácie Creators Update oplatí púšťať takto v predstihu, nech si posúdi každý sám. Microsoft už síce pripravil niekoľko opravných aktualizácií, no stále je tu pomerne vysoké riziko problémov.

Vo všeobecnosti sa preto takéto ponáhľanie odporučiť nedá. Dobré je počkať, kým sa aktualizácia dostane štandardnou cestou k vybraným používateľom a reálnym používaním dôjde k zozbieraniu spätnej väzby a diagnostických dát. Keďže predčasnú inštaláciu od dnešného dňa (5.apríl) odklepol samotný Microsoft, riziko by malo byť minimálne.

Ak teda patríte k trochu skúsenejším používateľom a viete si poradiť s bežnými problémami, prípadne sa nebojíte výzvy, môžete sa do inštalácie pustiť.

Ako nainštalovať Creators Update už dnes a bez čakania

  • Stačí si stiahnuť nástroj Asistent pri aktualizácii na Windows 10 z oficiálnej stránky – stlačte tlačidlo Aktualizovať.
  • Nástroj po stiahnutí spustiť a postupovať podľa pokynov.asistent 1
  • Nástroj overí dostupnosť aktualizácie, kompatibilitu hardvérovej výbavy a podobne.asistent 2
  • Následne sa pustí do sťahovania a prípravy aktualizácie. asistent 5
  • Po stiahnutí a príprave používateľa upozorní na blížiace sa reštartovanie systému a začiatok samotnej inštalácie.
  • Inštalácia trvá približne pol hodinu v závislosti od hardvérovej výbavy zariadenia. Po úspešnom dokončení budete musieť prejsť procesom prvotného nastavenia systému z pohľadu ochrany osobných údajov.

Druhou možnosťou je použitie nástroja Media Creation Tool, ktorý stiahnete z totožnej stránky kliknutím na tlačidlo „Stiahnuť nástroj“. Následne ho stačí spustiť a postupovať podľa pokynov. Z ponúkaných možností je potrebné vybrať Inovovať tento počítač. Nástroj následne stiahne potrebné súbory, aktualizácie, overí kompatibilitu a pustí sa do inštalácie novej verzie systému.

Tool

Do tretice je tu možnosť pre tých, ktorí chcú využiť najčistejšiu cestu – ISO súbory: en-US 32-biten-US 64-bit.

05.04.2017

+