MojWindows

Prvé informácie o tom, že Microsoft pre operačný systém Windows 10 pripravuje akýsi herný režim sa objavili ešte koncom decembra. Začiatky práce na implementácii si vtedy používatelia všimli v testovacom zostavení 14997, no okrem hlavnej myšlienky stojacej za funkciou neboli dostupné prakticky žiadne konkrétne informácie.

Optimalizácia má prebehnúť pri spúšťaní hier a dostupné prostriedky má priradiť výhradne danej hre. Vďaka tomu sa zrýchli jej spúšťanie a zlepší celkový beh. Hráči by to mali pocítiť napríklad na náraste FPS.

To sa aktuálne zmenilo a samotný Microsoft potvrdil, že herný režim bude súčasťou aktualizácie Creators Update. Odpoveď poskytol aj na otázku, s akými hrami bude funkciu možné používať. Pôvodné obavy sa nakoniec nenaplnili a funkcia bude zvyšovať výkon jednak v UWP hrách distribuovaných cez Windows Store, ako aj v klasických Win32 hrách typických napríklad pre Steam a ďalšie obchody.

Spoločnosť ale neprezradila žiadne bližšie informácie o implementácii, či efekte, ktorý môžu hráči očakávať. Naďalej tak nie je známe, akým spôsobom bude funkcia optimalizovať používanie hardvérových prostriedkov pre zvýšenie výkonu v hrách. Vývojári sa mali inšpirovať tým, ako podobnú optimalizáciu prostriedkov vykonáva herná konzola Xbox One. Čo presne to ale znamená v prípade počítačov, ostáva zahalené rúškom tajomstva.

Herný režim sa už objavuje vo verejnom testovaní, zatiaľ nefunguje

V najnovšom zostavení 15007 sú dostupné už prvé nastavenia herného režimu. Konkrétne je v hernom paneli DVR možné tento herný režim zapnúť. Funkcia ako taká ale momentálne nie je funkčná. Na vyskúšanie má byť sprístupnená až v nadchádzajúcich testovacích zostaveniach. V blízkej budúcnosti má v systéme navyše pribudnúť aj samostatné nastavenie pre funkcie ako herný režim, Game DVR a ďalšie veci súvisiace s hrami. Momentálne sú súčasťou systémovej aplikácie Xbox, čo nie je ideálnym riešením.

GameDVR 2

Streamovanie vďaka integrácii Beam a rýchlejší prístup k Xbox Guide

Okrem herného režimu sa v príspevku na oficiálnom blogu objavili informácie o ďalších herných vylepšeniach pre Xbox One a Windows 10.

Služba Beam pre streamovanie herného obsahu bude na konzole Xbox One a v systéme Windows 10 integrovaná priamo do rozhrania Game Bar. Hráčom to umožní vysielať cez Beam z ktorejkoľvek hry takmer okamžite a bez dodatočného softvéru.

GameDVR

Navyše drobným vylepšením pre uľahčenie používania prejde prístup k rozhraniu Xbox Guide. Momentálne to funguje tak, že pre jeho vyvolanie je potrebné dvakrát stlačiť tlačidlo Xbox na hernom ovládači. S príchodom aktualizácie Creators Update sa to ale zmení a postačovať bude už len jedno stlačenie. Čiastočnou úpravou má prejsť aj samotné rozhranie Xbox Guide. Po zmenách má poskytovať rýchlejší prístup k najpoužívanejším funkciám a používateľ sa v ňom má lepšie orientovať.

nxoe-guide_0

Zdroj: Microsoft

15.01.2017

+