MojWindows

Microsoft prostredníctvom svojho blogu oznámil, že prehliadač Microsoft Edge vo verzii jadra EdgeHTML 15.14986 dostal podporu pre kompresný algoritmus Brotli. Tento open source algoritmus bol vyvinutý spoločnosťou Google a dostupný je od roku 2015. Jeho najväčším prínosom je vynikajúci kompresný pomer a podstatne nižšie hardvérové nároky na klientské zariadenie v porovnaní s doteraz používanými algoritmami.

Lepší kompresný pomer sa odráža na menšom objeme prenášaných dát, a v praxi teda na rýchlejšom načítavaní stránok pri pomalších pripojeniach. Microsoft informuje, že očakáva zníženie objemu prenášaných dát o 20%. Aby používateľ mohol z nového algoritmu reálne benefitovať je nutné jeho nasadenie na webových serveroch, kam prehliadač pristupuje. Ako veľmi je však momentálne Brotli rozšírený, je otázne.

Microsoft Edge aktuálne podporuje algoritmus Brotli pri zabezpečenom spojení HTTPS, ako aj pri nechránených HTTP spojeniach. Microsoft však avizuje, že od ďalších verzií bude kompresia podporovaná už len pri HTTPS spojení. Egde sa tak pridružil k trojke najrozšírenejších prehliadačov Chrome, Firefox a Opera, ktoré kompresiu Brotli podporujú už dlhšiu dobu.

Spomínaná verzia prehliadača Edge je momentálne dostupná len v rámci testovacieho zostavenia Windows 10 s označením 14986. K bežným používateľom dorazí v rámci pripravovanej aktualizácie Creators Update začiatkom budúceho roka.

Zdroj: Microsoft

21.12.2016

+