MojWindows

Aj slovenské školy sa tento rok pridali ku globálnej iniciatíve Hodina kódu, ktorej cieľom je motivovať deti k programovaniu a k získaniu praktických digitálnych zručností. Počas celého týždňa od 5. do 11. decembra 2016 sa do Hodiny kódu zapojilo viac než 3 000 študentov z celého Slovenska z viac ako 50 základných a stredných škôl. Každý, kto sa zapojil, získal medzinárodný certifikát.

Na Slovensku iniciatíva s podporou Microsoftu odštartovala už v pondelok ráno v tabletovej triede na Hotelovej akadémii na Mikovíniho ulici v Bratislave za účasti finalistov celoslovenskej súťaže Kodu Cup a postupne sa počas jednej hodiny pripojili cez Skype aj ďalšie triedy z rôznych kútov Slovenska.

„Do štrnástich rokov sa deťom najlepšie rozvíja myslenie a mozog, a vďaka Hodine kódu môžu objaviť, či programovanie nie je práve tá parketa, v ktorej sú najlepší, a ktorá by ich bavila,“ zhodnotila Terézia Vargovčíková zo ZŠ Sabinov.

Náš tip
Otvorenie tabletovej triedy alebo Vzdelávanie tretieho tisícročia

Množstvo detí nadchla možnosť sebarealizácie

Deti si tento rok mohli vyskúšať programovanie v rôznych lekciách, ktoré sú postavené napríklad na svete Minecraft, Star Wars, Moana, Angry Birds či Frozen. Lekcie Hodiny kódu sú špeciálne navrhnuté tak, aby pomocou vizuálneho programovania deťom pomohli pochopiť základy fungovania programovacích jazykov. Lekcie sú odstupňované podľa obtiažnosti a vyskúšať si ich môže ktokoľvek, aj počas celého roka na stránke code.org.

„Po prejdení si Hodiny kódu mi jeden žiak povedal, pani učiteľka, toto je môj prvý diplom“, hovorí Dana Vážanová, učiteľka zo ZŠ s MŠ Žabokreky nad Nitrou, ktorá sa spolu so svojou triedou zapojila do Hodiny kódu. „Keď som priniesla vytlačené certifikáty, videla som, že nebol jediný. Niektorí, hlavne sociálne slabí a integrovaní, naozaj zažili svoj prvý úspech, aj keď zdolali len jednoduché programovanie,“ dodáva Vážanová.

Hodinu kódu na Slovensku podporujú aj známe osobnosti 

Iniciatívu, ktorej cieľom je rozvíjanie digitálnych zručností nielen u detí, podporujú aj známe osobnosti. Tento rok vyzývali deti na Slovensku k programovaniu športovec Filip Šebo, herečka Zuzana Haasová a herec Robo Jakab.

https://youtu.be/L56C49azs4Q

16.12.2016

+