MojWindows

Microsoft ešte koncom leta informoval, že zážitok virtuálnej reality plánuje priniesť na všetky počítače so svojím najnovším operačným systémom. Windows 10 sa tak budúci rok dočká rozšírenia vo forme holografického jadra Windows Holographic a knižníc, ktoré využíva headset HoloLens.

V spolupráci s hardvérovými výrobcami pre používateľov je pripravovaných viacero headsetov pre virtuálnu realitu. Prostredníctvom nich bude možné pristupovať cez rozhranie Windows Holographic k jednotlivým aplikáciám. Podľa toho, čo uvádza Microsoft, bude s klasickými aplikáciami ako Microsoft Edge, Outlook Pošta, Outlook Kalendár možné pracovať aj v režime 2D. Prakticky to bude vyzerať tak, ako keby používateľ po miestnosti rozložil viacero monitorov s otvorenými aplikáciami. Na jednej stene bude bežať napríklad Edge, a na druhej Skype. Samozrejmosťou budú 3D aplikácie vytvorené priamo s ohľadom na použitie vo virtuálnej realite. Po drobných úpravách majú byť použiteľné dokonca aj niektoré aplikácie vytvorené špecificky pre HoloLens.

headsety-pre-vr

Na spomínaných headsetoch Microsoft pracuje so spoločnosťami ako Acer, Asus, Dell, Lenovo, či HP. Cieľom má byť dosiahnuť hranicu 299 dolárov. Headsety majú priamo v sebe obsahovať všetky potrebné senzory, vrátane tých pre orientáciu v priestore. Odpadá tak potreba ďalších externých snímačov. Stále tu ale bude platiť obmedzenie voľného pohybu, spôsobené káblovým prepojením s PC. V ponuke sa má objaviť viacero modelov v rôznych cenových reláciách, od čoho sa bude odvíjať aj celkový zážitok.

Windows Holographic First Run overí hardvérovú výbavu

Veľkou otázkou ale doteraz ostávalo to, aké budú hardvérové požiadavky pre používanie rozhrania Windows Holographic. Microsoft sľuboval, že nebudú príliš veľké a postačí aj priemerný počítač. Až po vydaní najnovšieho testovacieho zostavenia Windows 10 ale získavame reálnu predstavu. Jeho súčasťou je aplikácia Windows Holographic First Run, ktorá používateľa sprevádza prvotným nastavením a oboznámením s prácou vo virtuálnej realite.

https://www.youtube.com/watch?v=Gu09UWqS8-Q

Po spustení aplikácie dochádza najskôr k overeniu, či počítač spĺňa minimálne požiadavky – 4 GB operačnej pamäte, grafická karta s podporou DirectX 12, procesor so 4 jadrami (vrátane dvojjadrových procesorov s Hyper Threadingom) a 1 GB voľného miesta na disku. Je však otázne, aké aplikácie budú na tejto výpočtovej úrovni dostupné. Ľahko sa môže stať, že ide len o základ pre rozhranie a jednotlivé aplikácie budú mať vlastné požiadavky.

windows-holographic

V zozname ďalej figuruje port USB 3.0, no ten sa nejaví ako povinný. Na zariadení, ktoré ho neobsahuje, aplikácia len informuje, že môže dôjsť k problémom a používateľovi umožní pokračovať. Druhá fáza predstavuje sprievodcu prípravou miestnosti tak, aby headset bolo bezpečné používať.  Medzi radami nájdeme všeobecné veci ako „uistite sa, že ste v bezpečnom prostredí bez rizika pádov“ a „presuňte prekážky a nábytok tak, aby ste mali dostatok priestoru pre pohyb“. Odporúčaný je pritom voľný priestor s rozmermi 1,5 x 2 metre. Tu však práca s aplikáciou v aktuálnej verzii končí. Jadro Windows Holographic a všetky potrebné súčasti momentálne prechádzajú aktívnym vývojom. Chvíľku si tak ešte počkáme, kým sa dozvieme, ako to bude celé vyzerať

windows-holographic-2

 Zdroj: Thurrot

21.11.2016

+