MojWindows

Microsoft vo Windows 10 uľahčí dotykové ovládanie pre majiteľov tabletov, ktorí ich zvyknú pripájať k externým monitorom, prípadne televízorom. Pridáva pre nich funkciu virtuálneho touchpadu. Používatelia tak nebudú musieť pripájať myšku ani používať aplikácie tretích strán pre presnejšie ovládanie napríklad pri prehliadaní webových stránok, alebo používaní aplikácií, ktoré nie sú optimalizované na dotykové ovládanie. Funkcia príde vhod hlavne v situácii, kedy obrazovku tabletu rozširujeme aj na externý monitor namiesto toto, aby sme ju len zrkadlili.

Virtuálny touchpad obsahuje okrem plochy pre ovládanie pohybu kurzoru aj tlačidlá pre ľavé a pravé kliknutie. Cez systémové nastavenia je navyše možné nastavovať rôzne gestá a upravovať citlivosť. Aktivácia funkcie prebieha cez možnosti panela úloh, kde zvolíme „Show touchpad button“, podobne ako to je v prípade funkcie Windows Ink. V notifikačnej oblasti sa následne začne zobrazovať ikona touchpadu. Pre spustenie potom stačí už len kliknúť na spomínanú ikonu.

virtual-touchpad

Virtuálny touchpad ako nová funkcia síce osloví len malú časť používateľov, no aj tak je dobré vidieť, že Microsoft pracuje na uľahčení ovládania. Funkcia bude pravdepodobne súčasťou pripravovanej aktualizácie Creators Update. Už teraz ju ale môžu vyskúšať testeri v rámci programu Windows Insider. Pribudla v poslednom zostavení s označením 14965.

15.11.2016

+