MojWindows

Aj keď pojem sideloading môže pre mnohých na prvý pohľad vyzerať pomerne strašidelne, v skutočnosti sa za ním neskrýva nič iné, ako inštalácia aplikácií. V skratke ide o proces inštalácie aplikácií, ktoré ešte neprešli certifikačným procesom pre svoje oficiálne zaradenie do obchodu Windows Store. Do pozornosti prichádza hlavne vtedy, keď sa používatelia dostanú k dôveryhodnému zdroju aplikácií, ktorý ich ešte z nejakého dôvodu nezverejnil vo Windows Store.

Operačný systém sa štandardne snaží zabrániť tomu, aby používateľ inštaloval a spúšťal aplikácie vo formáte pre Windows Store, ktoré nepochádzajú priamo z tohto zdroja. Dôvod za tým je veľmi jednoduchý. Microsoft si so svojou modernou a univerzálnou platformou okrem iného zakladá na integrite a bezpečnosti. Práve certifikačný proces ku ktorému dochádza pred tým, ako je aplikácia distribuovaná cez Windows Store zabezpečuje to, že po inštalácii nie je v žiadnom ohľade škodlivá pre používateľa a vykonáva tú činnosť, ktorú jej tvorca sľubuje.

Reálne však existuje viacero situácií, kedy používateľ môže chcieť inštalovať aplikácie zo zdroja mimo Windows Store. Napríklad má známeho, ktorý je vývojár a ten ho požiada o to, aby mu otestoval aplikáciu pred tým, ako ju poskytne ostatným používateľom. Prípadne na internet unikne nová verzia niektorej známej aplikácie, a chce si ju vyskúšať medzi prvými, alebo proste ide o skutočnosť, že mimo Windows Store je dostupný celý zástup aplikácií, ktoré ešte neprešli potrebnou certifikáciou. Opäť pripomíname, že v tomto prípade nejde o klasické .exe aplikácie, ale práve o tie vo formáte pre Windows Store, teda napríklad appx.

Predtým, ako sa do toho vôbec pustíme, je dôležité poznamenať, že sideloading so sebou nesie nemalé riziká. Pokiaľ sa teda do toho chcete pustiť, inštalujte len veci zo zdrojov, ktoré považujete za dôveryhodné.

Ako povoliť inštalovanie aplikácií mimo Windows Store (sideloading)

  • Otvoríme si Nastavenie.
  • Zvolíme položku Aktualizácia a zabezpečenie.sideload
  • Klikneme na možnosť Pre vývojárov.
  • Pod ponukou Použiť funkcie vývojára zvolíme možnosť Skúšobné načítanie aplikácií pred predajom.sideload-2
  • Zobrazí sa dialógové okno upozorňujúce na riziká spojené so spúšťaním aplikácií mimo Windows Store , ktoré potvrdíme.sideload-3
  • Pokiaľ to systém vyžaduje reštartujeme ho.

Po tom, ako aktivujeme spomínaný režim, môžeme inštalovať aplikácie, ktoré neprešli certifikáciou pre Windows Store. V praxi to prebieha ako inštalácia klasických .exe aplikácií, dvakrát klikneme na aplikáciu a potvrdíme jej inštaláciu. Sideloading aplikácií sa pritom rovnakým spôsobom povoľuje aj na smarfónoch so systémom Windows 10 Mobile.

06.11.2016

+