MojWindows

Microsoft od začiatku roka avizoval, že sa pripravuje prečistiť Windows Store, kedy odstráni aplikácie, ktoré nespĺňajú všetky potrebné náležitosti vrátane zaradenia do nového systému pre určovanie vekových kategórií. Vývojári mali na nápravu čas do 30. septembra. Teraz, mesiac po uplynutí termínu, vybrané zahraničné weby hlásia, že Microsoft dal čistkám zelenú.

Náš tip
Z Windows Store čoskoro zmizne množstvo starých aplikácií | Windows

Tie prebiehajú lokálne v jednotlivých krajinách, a to v značnom rozsahu. Portál WindowsBlogItalia hlási, že v talianskom Windows Store bolo od konca septembra odstránených približne 90 000 aplikácií. Ten teraz združuje 239-tisíc aplikácií, ktoré už spĺňajú všetky podmienky. V Nemecku mala byť podľa portálu Dr.Windows čistka ešte masívnejšia. Z pôvodných 328 639 aplikácií, dostupných začiatkom októbra, je momentálne k dispozícii 164 436, teda približne polovica. 

Odoberanie aplikácií priamo súvisí so zavedením nového systému označovania vhodnosti pre vekové kategórie. Vývojári boli viackrát upozorňovaní, že pokiaľ svoje aplikácie neaktualizujú tak, aby spĺňali nové podmienky, budú z Windows Store bez pardónu vyradené. Odstránené teda boli hlavne aplikácie, o ktoré sa vývojári už nezaujímajú a neposkytujú im podporu. Nakoľko si náhly pokles v počte aplikácií používatelia prakticky ani nevšimli, skutočne to vyzerá tak, že čistka sa dotkla len nekvalitných a dávno zabudnutých aplikácií.

Po medializácii situácie používatelia podľa portálu Dr.Windows reagujú na zmenu pozitívne a hlásia, že vyhľadávanie cez Windows Store funguje omnoho lepšie a výsledky obsahujú drasticky menej nekvalitných aplikácií a klonov. Navyše treba dodať, že vývojári stále majú možnosť odstránenú aplikáciu do Windows Store opäť zaradiť, akonáhle splnia všetky požadované podmienky.

Zdroj: WindowsBlogItalia, Dr.Windows

31.10.2016

+