MojWindows

Microsoft počas dnešnej akcii v New Yorku oznámil oficiálny názov nadchádzajúcej veľkej aktualizácie pre Windows 10, ktorú sme doteraz mali možnosť poznať pod kódovým označením Redstone 2. Predošlé informácie o príchode začiatkom budúceho roka sa ukázali ako správne. Microsoft síce nepovedal, kedy presne aktualizáciu vydá, spomenul však jar 2017. Aktualizácia dostala názov Windows 10 Creators Update a rovnako ako predošlé aktualizácie, bude zadarmo. V rámci verejného testovania cez program Windows Insider má už tento týždeň vyjsť veľký náhľad obsahujúci časť nových funkcií.

V porovnaní so súčasnou verziou systému má priniesť obrovský zástup nových funkcií a vylepšení. Zástupcovia kľúčových divízií Microsoftu dnes vypichli tri základné oblasti, ktoré sa dočkali pozornosti. Zároveň však nezabudli prízvukovať, že ide len o akúsi ochutnávku.

Vývojári v Microsofte sa dôrazne zamerali na tvorbu a prehliadanie 3D obsahu. Aplikácia Skicár, ktorá sa prakticky desiatku rokov výraznejšie nezmenila, konečne dostane kompletnú prerábku a bude pripravená pre moderného používateľa. Dôležitú úlohu zohrá aj vybudovanie komunity, kde používatelia môžu jednoduchým spôsobom zdieľať svoje výtvory, prípadne si stiahnuť výtvor niekoho iného a ten ďalej vylepšovať. S tým súvisí aj zdieľanie výsledkov svojej kreatívnej stránky na sociálnych sieťach ako napríklad Facebook alebo v službe SketchUp. Integrácia 3D obsahu hrá pre Microsoftu dôležitú úlohu, a tak sa ju rozhodol pridať aj do kancelárskych nástrojov Office.

3D modely pritom bude možné aj vytvárať snímaním predmetov reálneho života. Slúžiť na to bude mobilná aplikácia Windows Capture 3D, ktorá má fungovať na ľubovoľnom Windows smartfóne. Využíva fotoaparát zariadenia a okolo snímaného objektu stačí prejsť, čím sa postupne vytvára požadovaný model.

https://www.youtube.com/watch?v=xxyufNrH4Mw

Herná komunita sa dočká jednoduchej možnosti ako streamovať svoj herný obsah vďaka službe Beam. Tá bude po aktualizácii Creators Update štandardnou súčasťou operačného systému Windows 10. Beam sa vyznačuje vynikajúcou odozvou, čo sa v praxi odzrkadľuje na väčšej interakcii medzi hráčom a divákmi. Čím však služba skutočne vyniká je možnosť priamej interakcie s hráčmi. Diváci sa tak priamo môžu podieľať na tom, akým smerom sa hra bude vyvíjať, nejde tak len o čisté sledovanie.

beam

Ďalším vylepšením pre hráčov bude nová funkcia Arena zabudovaná do služby Xbox Live. Tá slúži na organizovanie herných turnajov a stará sa o všetky úkony v pozadí ako sledovanie aktuálneho skóre a podobne. Hráčov tak odbremení a budú sa môcť oddávať čisto zábave.

Poslednou predstavenou novinkou z aktualizácie Creators Update je funkcia MyPeople. Ide o interaktívnu časť panela úloh, kde si používateľ môže pridávať a spravovať zoznam obľúbených kontaktov. Uľahčiť to má nielen komunikáciu, ale aj zdieľanie, kedy bude možné súbory jednoducho potiahnuť na ikonu konkrétnej osoby a tak ich jej odoslať. Toto miesto bude taktiež slúžiť ako akési centrum pre komunikačné aplikácie, pričom tu bude zhromažďovaná komunikácia z programov ako Skype a emailov. Používateľ ako bonus môže s kontaktami zdieľať svoju aktuálnu náladu, či pripomienku cez emotikony.

microsoft-my-people

Podľa uniknutých informácií má ale pripravovaná aktualizácia priniesť aj ďalšie atraktívne funkcie zamerané na zlepšenie produktivity. Microsoft dokonca nedávno predstavil zoznam pripravovaných noviniek pre mobilný Windows 10. Tie sú zamerané na funkciu Continuum.

26.10.2016

+