MojWindows

Človek musí byť pri vytváraní hesla čoraz kreatívnejší, aby si zaručil jeho maximálnu efektívnosť. Častokrát ide o kadejaké divoké kombinácie malých a veľkých písmen spolu s číslicami a rôznymi špeciálnymi znakmi. Hoci to má výhodu v tom, že heslo len tak ľahko nikto neuhádne, na druhej strane sa môže stať to, že ho ľahšie zabudnete a to hlavne v prípade, ak používate viacero počítačov. Zabudnutie prihlasovacieho hesla môže byť poriadne nepríjemnou skúsenosťou, a preto je dobré mať rezervu, akési zadné vrátka. Tie práve predstavuje disk na vytvorenie nového hesla. Nejde pritom o žiadnu horúcu novinku, ktorú by priniesol Windows 10. Túto funkciu nájdeme dokonca aj v najpoužívanejšom operačnom systéme Windows 7.

Čo je to disk na vytvorenie nového hesla

Disk na vytvorenie nového hesla je šikovná funkcia, ktorá funguje ako prevencia a príde vhod, ak zabudnete heslo pre používateľské konto a nemôžete sa prihlásiť. V praxi ide o to, že na USB kľúči alebo SD karte bude vytvorený špeciálny súbor a po pripojení umožňuje priamo z Obrazovky uzamknutia zmeniť alebo odstrániť heslo. Súbor je prepojený s lokálnym účtom na danom počítači a heslo umožňuje zmeniť vždy, bez ohľadu na to, koľkokrát predtým už bolo zmenené. Preto si vytvorený kľúč alebo kartu treba dôkladne uschovať. Funguje to výhradne pri používaní lokálneho účtu. V prípade, že na prihlasovanie používate Microsoft účet, heslo si týmto spôsobom zmeniť nemôžete.

Ako si vytvoriť disk na vytvorenie nového hesla

  1. Ako prvé musíme pripojiť USB kľúč alebo SD kartu, inak systém nedovolí spustiť príslušného sprievodcu.
  2. Cez ponuku Štart alebo Vyhľadávanie (Win + S) si nájdeme ponuku Používateľské kontá.Pouzivatelske konta
  3. V ponuke na ľavej strane nájdeme a vyberieme možnosť Vytvoriť disk na vytvorenie nového hesla.Vytvorit disk
  4. Spustí sa Sprievodca pri zabudnutí hesla. Klikneme na tlačidlo Ďalej.
  5. Z ponuky vyberieme kľúč alebo kartu, z ktorého chceme vytvoriť disk na obnovenie hesla a stlačíme Ďalej.Kluc
  6. Zadáme heslo, ktoré je momentálne používané s daným účtom. Pokračovať môžeme aj v prípade, že heslo momentálne nepoužívame, ale v blízkej budúcnosti plánujeme začať. V tomto prípade pole necháme prázdne. Klikneme Ďalej.Hotovo
  7. V priebehu niekoľkých sekúnd dôjde k vytvoreniu potrebného súboru na zvolenom médiu. Klikneme na tlačidlo Ďalej a následne Dokončiť.

Ako sa používa disk na vytvorenie nového hesla

Použitie takéhoto disku je veľmi jednoduché. Pokiaľ počas prihlasovanie zistíte, že neviete trafiť svoje heslo a nepomáha ani zadaná pomôcka, nemusíte zúfať. Stačí vložiť príslušný kľúč alebo SD kartu a na Obrazovke uzamknutia kliknúť na možnosť Vytvoriť nové heslo. Potom už len postupujte podľa pokynov sprievodcu. Ten umožní heslo buď zmeniť alebo úplne odstrániť, podľa toho, čo vám viac vyhovuje.

01.08.2016

+