MojWindows

Vývojári z Microsoft aktuálne experimentujú s novou funkciou pre Microsoft Edge. Tá by pri správnej implementácii a podpore zo strany serverov mala urýchliť načítavanie stránok v priemere o 10%. V niektorých situáciách vraj pôjde dokonca o urýchlenie na úrovni až 40%. Funkcia nesie názov TCP Fast Open a nejde o žiadnu prevratnú novinku. Mobilná verzia prehliadača Chrome pre Android ju využíva už dlhší čas, no jej použitie na počítačoch nie je bežné.

Funkcia bola pridaná v Insider verzii operačného systému Windows 10 niekedy v priebehu minulého mesiaca, no doteraz takpovediac unikala pozornosti. Nakoľko na nej Microsoft stále pracuje, je v prehliadači štandardne vypnutá. Používatelia si ju však môžu bez problémov zapnúť a vyskúšať.  Ak ste registrovaní v programe Windows Insider a používate novšie buildy, môžete si funkciu vyskúšať aj vy.

Ako funkciu zapnúť v prehliadači Microsoft Edge

Uistite sa, že Microsoft Edge vo vašom systéme má verziu Microsoft EdgeHTML 14.14361 alebo vyššiu, staršie verzie funkciu totiž nepodporujú. Verziu zistíme tak, že v prehliadači klikneme na tri bodky umiestnené v pravej hornej strane a zvolíme Nastavenia/Settings. Na samom spodku nastavení sa nachádzajú informácie o verzii prehliadača.  Microsoft Edge

Do adresného riadku prehliadača napíšeme about:flags a potvrdíme. Zobrazí sa nám zoznam vývojárskych nástrojov a experimentálnych funkcií.

Microsoft Edge

V zozname prejdeme na spodok, kde sa nachádza položka Enable TCP Fast Open, ktorú aktivujeme. Následne stačí už len vypnúť a zapnúť prehliadač.

Microsoft Edge

Na to, aby v praxi došlo k urýchleniu načítavania musia funkciu podporovať server aj klient, v tomto prípade prehliadač. Preto sa zrýchlenie neprejaví na každej webovej stránke, no za vyskúšanie to stojí. Funkcia TCP Fast Open, ale aj ďalšie vylepšenia majú byť súčasťou aktualizácie Anniversary Update.

Zdroj: Neowin

14.07.2016

+