MojWindows

Seamus Blackley, ktorý sa spolupodieľal na tvorbe konzoly Xbox, zverejnil sériu prvotných návrhov jej herného ovládača. Návrhy ešte pre úplne prvý Xbox pochádzajú z roku 1999 a poskytujú nám pohľad na to, s akými konštrukčnými nápadmi sa v tom čase pohrávali vývojári.

Samotný ovládač prešiel za ostatných 15 rokov od svojho prvotného uvedenia už trojicou výraznejších úprav. Microsoft pre svoju najnovšiu konzolu Xbox One dokonca ponúka pokročilejšiu verziu ovládača s meniteľnými páčkami, no v tejto oblasti nezaostávajú ani ďalší výrobcovia ako Razer so svojim ovládačom Wildcat a podobne. Oproti týmto ovládačom pôsobia prvotné návrhy síce až úsmevne, no pre staršie ročníky možno aj trochu nostalgicky. Pripravované ovládače od Microsoftu boli pritom jasne inšpirované hernou konzolou Sega Dreamcast. V priebehu dvoch rokov od návrhov síce došlo k výraznejšej zmene celkového vzhľadu, no niektoré kľúčové prvky sa zachovali.

Blackley navyše poznamenal, že dnešný názov Xbox bol odvodený od rozhrania pre programovanie aplikácií DirectX. Pôvodne malo ísť o herné zariadenie s menom Direct X box.

 Zdroj: Windowscentral

27.06.2016

+