MojWindows

Do našej redakcie zavítali herné slúchadlá Creative Sound BlasterX H7, ktoré predstavujú najdrahšie prevedenie série s označením H. Mali sme možnosť testovať aj slúchadlá Creative Sound BlasterX H5, ktorých recenziu nájdete na našom druhom webe mojandroid.sk. V podstate sa model H7 navonok od svojho lacnejšieho súrodenca nelíši dizajnovými prvkami, no má zopár trikov uložených v rukáve.

Balenie

Slúchadlá sú zabalené v špeciálne tvarovanom balení s plastovou výstelkou a priesvitným krytom, vďaka čomu samotný produkt hneď vidíte. Vo vnútri balenia sa okrem slúchadiel nachádza ďalšie príslušenstvo v podobe odnímateľného ohybného mikrofónu, audio kábla a USB kábla, ktorý môžete využiť v prípade, že budete potrebovať služby odnímateľného mikrofónu.

creative-sound-blaster-18

Konštrukcia

Slúchadlá Creative Sound BlasterX H7 patria do kategórie „around-ear“, čo znamená, že ide o veľké slúchadlá, ktorých náušníky zakrývajú celé uši. Toto je aj hlavný rozdiel oproti modelu Sound BlasterX H5, ktorý patrí do kategórie „on-ear“. Creative Sound BlasterX H7 sú slúchadlá pre herných nadšencov a môžme povedať aj profesionálnych hráčov, ktorí trávia množstvo hodín hraním rôznych hier a potrebujú od slúchadiel výborné odtienenie vonkajšieho hluku, kvalitný priestorový zvuk a pohodlnosť aj pri dlhšom nosení. Všetky tieto vlastnosti slúchadlá Sound BlasterX H7 majú.

creative-sound-blaster-10

Slúchadlá nedisponujú žiadnymi tlačidlami na náušníkoch, no ovládanie zvuku a mikrofónu je možné meniť z riadiacej jednotky umiestnenej na kábli. Výrobca sa tentokrát rozhodol, že odstráni úplné odnímanie kábla zo slúchadiel, ktoré sme mali možnosť vidieť na produkte H5. Kábel sa dá odňať len po riadiacu jednotku. Odnímateľný mikrofón aj audio kábel sú umiestnené na ľavom slúchadle.

creative-sound-blaster-12

USB kábel má dĺžku 1.5 metra, čo vo väčšine prípadov stačí a zabraňuje aj jeho zamotaniu. V niektorých prípadoch ale nemusí byť takáto dĺžka postačujúca. Audio kábel má len 1 meter a je určený pre situáciu, keď používateľ nepotrebuje využívať mikrofón.

creative-sound-blaster-11

Telo slúchadiel je vyrobené z hliníka s povrchovou úpravou. Čierne prevedenie a vyryté logo Sound BlasterX na slúchadlách im dodáva hráčsky vzhľad. Slúchadlá sú veľmi flexibilné (názorná ukážka nižšie) a znesú aj nešetrné zaobchádzanie. Náušníky sú vyrobené z koženky a po dlhšom sme zaznamenali menšie potenie uší. Celkovo konštrukcia pôsobí veľmi kvalitne vďaka použitým materiálom. Slúchadlá však tiež nepôsobia ako profesionálne štúdiové produkty, čo je dobre, pretože ide o model určený pre profesionálnych hráčov.

creative-sound-blaster-14

Pripojenie

Slúchadlá Creative Sound BlasterX H7 zaujmú aj väčšou škálou možností pripojenia. Jednou pomocou klasického 3.5 mm audio kábla, druhou pomocou USB kábla a treťou pomocou 3.5 mm kábla a prenosnej zvukovej karty, ktorá premení normálny zvuk na DTS HD 7.1 audio. Všetky vymenované druhy pripojenia sme vyskúšali a fungovali bezchybne. Okrem toho sme vyskúšali aj kvalitu odnímateľného mikrofónu, ktorý fungoval taktiež na jednotku. Druhá strana nás prostredníctvom neho počula čisto a jasne.

creative-sound-blaster-9

Keďže môžete využiť viac možností pripojenia slúchadiel ku konkrétnemu zariadeniu, nahrá vám aj rôzna dĺžka pri audio kábli a USB kábli. Po stránke pripojenia tak ide o skutočne výborné vybavené slúchadlá, ktorým nemáme čo vytknúť.

Kvalita zvuku

Slúchadlá Creative Sound BlasterX H7 disponujú 50 mm meničmi s frekvenčným rozsahom  20 Hz – 20 KHz. Keďže ide o herné slúchadlá, kvalita zvuku je kľúčová. V tomto prípade sme s ňou boli nadmieru spokojní. Vyskúšali sme slúchadlá nielen pri počúvaní hudby a pozeraní filmov, ale samozrejme aj pri hraní rôznych herných titulov ako Counter Strike: Global Offensive, World of Tanks, či DOOM.

creative-sound-blaster-16

Skutočný zvukový skvost však zažijete pokiaľ si k týmto slúchadlám zakúpite prenosnú zvukovú USB kartu Sound BlasterX G1, ktorá premení klasický zvuk DTS 7.1. Akceptuje natívny vstup 7.1 kanálového signálu tak, aby poskytol skutočný 7.1 priestorový zvuk pre virtualizáciu herných efektov a zvukových podnetov s dokonalou presnosťou a polohou.

creative-sound-blaster-3

Karta disponuje slúchadlovým zosilňovačom, ktorý ponúka výkonný 7.1 priestorový zvuk s vysokým rozlíšením 24-bit/96kHz. Kompatibilná je pritom so všetkými analógovými headsetmi a slúchadlami do uší. Sound BlasterX G1 si môžete zaobstarať ako príslušenstvo už od 49.99 €.

Hodnotenie

creative-sound-blaster-5

Ak by sme mali slúchadlá Creative Sound BlasterX H7 zhodnotiť, nemali by sme im moc čo vytknúť. Hrajú veľmi dobre, sú pohodlné aj pri dlhšom nosení a ich konštrukcia je veľmi dobre spracovaná. Sú veľmi flexibilné a výhodou je kompatibilita externej USB zvukovej karty, ktorá je určená pre zvýšenie kvality zvuku. Určite by sme ich herným nadšencom vedeli odporučiť. Cena slúchadiel je 146 EUR, čo je 50 EUR viac ako pri modeli H5. Vzhľadom na to, že ide o veľmi flexibilné slúchadlá, ktoré znesú aj nešetrné zaobchádzanie a reprodukcii zvuku nie je čo vytknúť, nemôžeme povedať, že by bola vysoko nastavená. Na modeli Sound BlasterX H7 po čase používateľ vymení maximálne penové vypchávky, ktoré sa opotrebujú. Okrem toho ale nevidíme nič iné, čo by mohlo vypovedať službu.

31.05.2016

+