MojWindows

Microsoft má aktuálne už testovať funkciu pre Windows 10, ktorá umožní hladký prechod medzi aktívnymi aplikáciami na viacerých zariadeniach. V praxi by to malo fungovať tak, že používateľ napríklad začne prehliadať webový obsah na svojom počítači, no rozhodnete sa pokračovať na mobile. Spustí teda mobilný prehliadač a okamžite sa načíta webový obsah, ktorý mal spustený na počítači. Ďalším príkladom môže byť rozpísanie mailu na počítači a následné odoslanie zo smartfónu bez toho, aby musel niečo zložito ukladať alebo vyhľadávať. Fungovať to má pritom aj opačne. Používateľ začne písať dokument na svojom smartfóne a rozhodne sa pokračovať z počítača. Spustí teda Word na počítači a ten ho informuje, že môže pokračovať presne tam, kde prestal.

Pasted-image-at-2016_04_25-07_17-PM

Projekt nesie kódové označenie Project Rome a prvýkrát sme sa o ňom oficiálne dozvedeli na tohtoročnej vývojárskej konferencii Build. Hoci nie je celkom jasné, ako to bude celé fungovať, inšpiráciu má poskytovať správanie aplikácie Xbox SmartGlass. Aplikácie budú informácie medzi sebou zdieľať pomocou cloudového úložiska a dôležitú úlohu má zohrávať aj digitálna asistentka Cortana. Používateľovi bude pomáhať, aby sa ľahšie orientoval v tom, ktoré dokumenty má rozpracované, prípadne pripravené na prenos. Nové informácie navyše poukazujú na fakt, že funkcia nebude limitovaná len na Windows smartfóny. Táto synchronizácia bude umožnená aj smartfónom so systémom Android a iOS.

Na jej čiastočnú prítomnosť upozornili na sociálnej sieti Reddit viacerí testeri, ktorí sú zaradení v bližšom testovacom okruhu, ako sú tie dostupné pre širokú verejnosť.

Zdroj: Reddit, MSPU

26.04.2016

+