MojWindows

Na Build konferencii spoločnosť Microsoft odhalila množstvo nových vlastností a zmien, ktoré by sa mali objaviť na operačnom systéme Windows 10 už toto leto prostredníctvom aktualizácie Windows 10 Anniversary. Na našom portáli sme o väčšine z nich aj písali. Teraz si ich všetky zhrnieme dohromady.

Vylepšenia a zmeny, ktoré by používatelia v tejto aktualizácii mohli zaznamenať sa týkajú hlavne ponuky Štart, Centra akcií, oznámení, hlasovej asistentky Cortana a prehliadaču Microsoft Edge. Zámerne sme použili slovo „mohli“, pretože Microsoft je známy tým, že nasľubuje veľké množstvo funkcií a nakoniec sa dočkáme tretiny z nich v spomínanej aktualizácii.

Ponuka Štart

Microsoft spomínal, že v aktualizácii používatelia už nebudú nútení v ponuke Štart toľko scrollovať a klikať. Aktualizuje sa hlavne dizajn, ktorý sa priblíži tomu, ktorý môžeme vidieť na univerzálnych Windows aplikáciách. V aktualizácii ponuka Štart obdrží tzv. Hamburger tlačidlo, ktoré bude umiestnené v ľavom hornom rohu. Tlačidlo používateľa sa presunie do dolnej časti nad tlačidlá nastavení a zapnutia zariadenia.

windows-10-start-all-apps-concept

Taktiež zmizne tlačidlo „All apps“ a nahradí ho jeden zoznam aplikácií, ktorý bude zobrazovať zhora najpoužívanejšie z nich a potom abecedne usporiadaný zvyšok.

Obrazovka Štart

Obrazovka Štart sa zase dočká v režime pre tablety a režime pre celú obrazovku zmien v podobe tých, ktoré sme si predstavili v ponuke Štart. Navyše však pod Hamburger tlačidlom v ľavo hore sa budú nachádzať ďalšie dve. Prvé bude mať na starosti prepínanie medzi živými dlaždicami a druhé bude zobrazovať zoznam aplikácií, ktorý začne od najčastejšie používaných a následne zobrazí aj abecedne usporiadaný zoznam ostatných.

start-screen-apps-ui

Živé dlaždice

Živé dlaždice sa taktiež dočkajú vylepšení. Budú mať v sebe zabudovanú vlastnosť, ktorá po kliku na konkrétnu dlaždicu zobrazí používateľovi príbeh, obrázok alebo obsah, ktorý bol v tom momente zobrazený aj na dlaždici. Dnes totiž otvoríte ľubovoľnú dlaždicu, na ktorej sa zobrazuje nejaký obsah, no po jej otvorení sa ten istý obsah nezobrazí. Nejde o prevratnú zmenu, no zlepší sa tým používateľská skúsenosť.

Centrum akcií

Centrum akcií by sa malo dočkať zmien, ktoré ho urobia užitočnejším ako doteraz. Jednou z nich budú nové oznámenia, ktoré budú disponovať obrázkami a väčším obsahom. Taktiež sa dočká widgetov s bohatšími informáciami. Centrum akcií bude závislé aj od cloudu, čo znamená, že oznámenia, ktoré sa zobrazia na desktope, či notebooku sa zobrazia aj na smartfóne, ktorý môže disponovať aj operačným systémom Android. Inými slovami, oznámenia sa budú synchronizovať na všetkých zariadeniach.

Táto vlastnosť zruší zobrazované oznámenia na všetkých zariadeniach pokiaľ ich používateľ zruší na jednom z nich. Tieto vylepšenia dorazia aj na Android zariadenia prostredníctvom aktualizácie hlasovej asistentky Cortana. Microsoft plánuje tieto zmeny priniesť aj na operačný systém iOS.

action-center-windows-10-au

Taktiež by sa Centrum akcií malo dočkať tlačidla, ktoré bude oznamovať dostupnosť aplikácie na obchode s aplikáciami. Okrem iného si bude používateľ môcť aj nastaviť priority oznámení.

Panel úloh

Panel úloh sa taktiež dočká zmien v aktualizácii Windows 10 Anniversary. Microsoft doň totiž plánuje implementovať ikony oznámení. Táto vlastnosť bude dostupná pre univerzálne Windows aplikácie a bude na vývojároch, či túto funkcionalitu do svojich aplikácií zahrnú alebo nie.

 taskbar-notification-badges

Tlačidlo pre Centrum akcií sa dočká zmien v podobe minimalistického dizajnu a umiestnenia v pravom dolnom rohu.

new-action-center-button

Taktiež bude meniť svoju podobu a ukazovať oznámenia z rôznych aplikácií.

rotating-action-center-button

Microsoft Edge

Spoločnosť Microsoft už ohlásila príchod rozšírení do tohto prehliadača. Na Build konferencii však softvérový gigant ohlásil aj ďalšie vlastnosti, ktoré by sa mohli objaviť. Jednou z nich by malo byť biometrické rozpoznávanie tváre pomocou funkcie Windows Hello. Na konkrétne stránky by sa tak používateľ mohol prihlasovať pomocou tváre alebo odtlačku prsta, namiesto svojho hesla. Samozrejme tu hovoríme len o zariadeniach, ktoré disponujú kamerou s technológiou Intel RealSense.

edge-windows-hello-authenticationS príchodom tejto aktualizácie by bol Microsoft Edge jediným prehliadačom, ktorý by podporoval natívne biometrické rozpoznávanie. Okrem toho by sme sa mali dočkať aj webových oznámení v Centre akcií a na záver Microsoft dodal, že Edge bude disponovať svojím vlastným prekladačom, aby používatelia nemuseli siahnuť po rozšírení prekladača.

edge-web-notifications

Windows Ink

Asi najzaujímavejšou vlastnosťou, ktorú plánuje Microsoft implementovať do letnej aktualizácie, je Windows Ink. Súčasťou tejto novinky je aj tzv. Ink Workspace, ktorý zahŕňa viacero nástrojov ako poznámky, kresliaci blok alebo kreslenie na obrazovku.

ink-workspace-windows-10-au

Pomocou poznámok bude môcť používateľ napísať rôzne správy, ktoré Cortana dokáže preložiť a uložiť do kalendára alebo pripomienok.

sticky-notes-windows-10-au

Kresliaci blok zase poskytne používateľovi plátno, na ktoré bude môcť maľovať rôzne obrázky s pomocou kresliacich nástrojov, ktoré momentálne podporuje aj OneNote

sketchpad-windows-ink

Kreslenie na obrazovku je taktiež zaujímavou vlastnosťou, ktorá používateľovi umožňuje zakresliť obrazce, či text na ľubovoľné miesto na obrazovke. Či už do fotografií, prieskumníka alebo iných častí operačného systému. Microsoft taktiež buduje tzv. digitálne pravítko, ktoré poslúži ako výborný nástroj na vytvorenie presných čiar. Otáčať ho je možné pomocou dvoch prstov. S jedným prstom ho je zase možné posúvať nahor, či nadol.

windows-10-ruler-pen

Ostatné vlastnosti zahŕňajú podporu dotykového pera (stylusu) pre aplikácie ako Office alebo Mapy. V aktualizácií Windows 10 Anniversary totiž budú mať používatelia možnosť zaznačovať si cestu do mapy a spájať body záujmu. Vo Worde zase budú mať možnosť zvýrazňovať slová alebo ich vymazať jednoduchým preškrtnutím. Microsoft taktiež pridá do ponuky Nastavenia možnosť Pero, kde si bude môcť každý nastaviť vlastnosti pera ako vizuálne efekty, kurzor, či prispôsobenie jeho tlačidla.

windows-ink-settings-page

Bash vo Windows 10

Veľkým prekvapením, ktoré Microsoft na Build konferencii odhalil, bola práve podpora linuxového príkazového riadku Bash na operačnom systéme Windows 10, ktorý by sme taktiež mali vidieť v letnej aktualizácii.  Táto vlastnosť nepredstavuje emulátor alebo virtuálny stroj Linuxu, ktorá beží na operačnom systéme Windows 10. Ide o vstavanú vlastnosť vo vnútri systému. Microsoft ju nazýva Windows Subsystem for Linux (WSL).

bash-linux-windows-10

Tým pádom si každý bude môcť otvoriť príkazový riadok, napísať výraz bash, potvrdiť klávesou Enter a plne začať využívať užívateľský režim Ubuntu na operačnom systéme Windows. Microsoft však tvrdí, že sa tu nachádzajú len nástroje, ktoré majú pomôcť vývojárom vytvoriť kód, ktorý funguje na viacerých platformách.

Ďalšie vlastnosti

Okrem iného by sme sa mali v aktualizácii dočkať aj vlastnosti, ktorá umožní používateľovi zdvihnúť prichádzajúci hovor pomocou svojho desktopu.

windows-10-call-hansoff

Funkcia Continuum sa tiež dočká nových vlastností. Jednou z nich je umožnenie prenosu obrazovky smartfónu na desktop bez prídavného monitora alebo docku.

connect-phone-pc-windows-10

Balíme

Spoločnosť Microsoft veľa nových vlastností zamerala na vývojárov. Niektoré budú príjemným spestrením pre používateľov a ostatné by sme mohli zaradiť do kategórie nezaujímavých alebo zbytočných. Každopádne si je potrebné uvedomiť, že aktualizácia Windows 10 Anniversary dorazí už toto leto, no určite tam neuvidíme všetky tieto vlastnosti. Ďalšia aktualizácia by mala doraziť niekedy na budúci rok.

Zdroj: windowscentral

11.04.2016

+