MojWindows

Webový prehliadač Opera sa len nedávno dočkal integrovaného blokovania reklám, a už čoskoro bude obohatený o zabudované a bezplatné pripojenie cez VPN. Používatelia tak pre jeho využívanie už nebudú musieť inštalovať rozšírenia, ako tomu bolo doteraz. Ide o šifrované pripojenie k vzdialenej sieti, vďaka ktorému je možné pristupovať k regionálne blokovanému obsahu, skryť svoju IP adresu alebo lepšie chrániť odosielané dáta proti odpočúvaniu pri používaní verejných Wi-Fi sietí.

VPN

Vývojári týmto krokom reagujú na neustále narastajúce požiadavky používateľov. Hoci je v súčasnosti dostupných viacero služieb a doplnkov, ktoré VPN ponúkajú, tie sú väčšinou platené alebo značne limitované. Funkcia je aktuálne dostupná vo verzii Opera for developers 38, no v blízkej budúcnosti by sa mala objaviť aj vo finálnej verzii prehliadača. Aktivácia pripojenia prebieha v nastaveniach, pričom má ponúkať 256-bitové šifrovanie od spoločnosti SurfEasy.

VPN 2

Následne sa v lište pre zadávanie adresy zobrazí ikona VPN. Pomocou nej je možné sledovať počet prenesených dát, aktuálne využívanú IP adresu a zvoliť si krajinu, cez ktorú sa chcete pripájať. Zatiaľ je dostupné pripojenie cez Kanadu, Nemecko a Spojene Štáty. Ďalšie krajiny majú postupne pribúdať.

Zdroj: Opera

22.04.2016

+