MojWindows

Microsoft včera oznámil dostupnosť aktualizácie na Windows 10 Mobile pre smartfóny so systémom Windows Phone 8.1. Aktualizácia je ale dostupná len pre 18 vybraných smartfónov, medzi ktorými jasne chýbajú niektoré obľúbené modely. Časť používateľov sa tak domnievala, že aktualizácia bude vydaná v dvoch vlnách, ako to bolo koniec-koncov avizované minulý rok. Prvá fáza mala pokrývať novšie zariadenia so systémom Windows Phone 8.1, a tá druhá zariadenia s WP 8 a 512 MB operačnej pamäte. Korešpondovalo to s prvotnými informáciami, v ktorých Microsoft hovoril, že aktualizáciu na Windows 10 Mobile plánuje sprístupniť pre všetky Lumie s Windows Phone 8.

Plany

V júli minulého roka došlo na oficiálnej stránke mobilnej desiatky k zverejneniu zoznamu zariadení, ktoré aktualizáciu dostanú ako prvé. Práve toto upevnilo domnienky, že príde aj ďalšia aktualizačná vlna. Realita je bohužiaľ odlišná.

Zoznam

Microsoft už cez viacero komunikačných kanálov potvrdil, že včera zverejnený zoznam podporovaných zariadení je definitívny a už nebude rozširovaný. Obľúbené modely Lumia 1320, 1020, 920, 820 ani ďalšie tak aktualizáciu na nový systém jednoducho nedostanú.

zoznam

Gabriel Aul, šéf Windows Insider programu, napríklad odpovedal na otázku, prečo aktualizáciu nedostane napríklad Lumia 1020, ktorá je po hardvérovej stránke dostatočne vybavená. Dôvodom sú problémy so stabilitou, výkonom systému na tomto zariadení a hlavne negatívna spätná odozva od testerov.

Aul Lumia 1020

Microsoft vyhodnotil všetky dostupné dáta zozbierané z programu Windows Insider a aj na základe toho dospel k tomuto rozhodnutiu. Problémom bola podľa všetkého hardvérová limitácia. Na zoznam sa totiž nedostalo žiadne zariadenie s 512 MB operačnej pamäte ani s procesorom Snapdragon S4.

512MB

18.03.2016

+