MojWindows

Microsoft pre Insiderov vo Fast Ringu uvoľnil ďalší Windows 10 PC build z vývojárskej vetvy Redstone. Z nových funkcií najväčší dôraz kládol na digitálnu asistentku Cortana. Pribudla jej plná podpora troch jazykov – španielčina, portugalčina a francúzština. Prirodzene by sme boli najradšej, keby pribudla slovenčina, no kedy a či vôbec sa tak stane zatiaľ nie je známe.

Okrem podpory nových jazykov bola Cortana obohatená aj o možnosť ukladať pripomienky bez špecifikácie detailov ako čas, lokácia alebo osoba. Táto funkcia príde vhod ak potrebujete rýchlo uložiť pripomienku a nemáte čas zaoberať sa podrobnosťami alebo pripomienka nemá určený čas splnenia. (Pripomeň mi, aby som si prečítal Zločin a trest; Pripomeň mi, že mám umyť auto) Podrobnosti k uloženým pripomienkam je navyše možné pridať aj neskôr.

Prihlasovacia obrazovka a Obrazovka uzamknutia majú zjednotené pozadie. Po vzore smartfónov sa vývojári rozhodli, že osobitné pozadia pre prihlasovaciu a uzamknutú obrazovku sú zbytočné. Toto nastavenie zjednotili do jedného.

Aplikácia Sway, ktorá slúži na vytváranie interaktívnych prezentačných dokumentov, bola integrovaná do systémovej aplikácie Fotografie.

Čo bolo opravené

Problém, ktorý spôsoboval, že Microsoft Edge a Cortana “padali” pre používateľov prihlásených pomocou cestovného používateľského profilu (roaming user profile).

Cortana už viac nebude zobrazovať pripomienky, ktoré používateľ splnil.

Opravený bol aj problém, ktorý spôsoboval, že skopírované alebo presunuté súbory sa na pracovnej ploche nezobrazovali pokiaľ ju používateľ ručne neobnovil.

Vyriešená bola situácia, kedy sťahovanie vybraných ovládačov pomocou  Windows Update spôsobovalo modrú obrazovku smrti.

BSOB

Známe chyby tohto buildu

Zariadenia Surface Pro 3, Surface Pro 4 a Surface Book po inštalácii buildu mrznú a nefunguje im klávesnica ani dotyková obrazovka. Používatelia sú tak nútení vykonať tvrdý reštart pomocou tlačidla na zapnutie, čím sa situácia má vyriešiť.

Objavujú sa prípady, kedy po prebudení z hibernácie počítač zamrzne alebo sa zobrazí modrá obrazovka. Dočasným riešením je vypnutie hibernácie.

Nástroje od spoločnosti Kaspersky nefungujú. Kým nebude situácia vyriešená, odporúčané je používať Windows Defender alebo bezpečnostné riešenia iného výrobcu.

Zapnutie možnosti “Vždy zobrazovať všetky ikony v oblasti oznámení” spôsobí, že oblasť oznámení bude mať nekonzistentný vzhľad.

Nefunguje pripojenie k starším Wi-Fi sieťam, ktoré používajú šifrovanie WEP. Riešením je prekonfigurovať router na používanie iného šifrovania alebo počkať na vydanie nového buildu.

Zdroj: Microsoft

06.03.2016

+