MojWindows

Spoločnosť stojaca za navigačnými aplikáciami HERE tento týždeň oznámila, že končí s ich vývojom pre Windows 10. Od 29. marca dôjde k ich odstráneniu z obchodu pre Windows 10 a Windows 10 Mobile. Dostupné budú len pre systém Windows Phone 8, no už bez akýchkoľvek nových funkcií. Pre používateľov nového systému Windows 10 Mobile to však nepredstavuje žiadnu tragédiu. Ich miesto zaujme vstavaná aplikácia Mapy. Microsoft prisľúbil, že ju čaká množstvo vylepšení a svoje sľuby začal plniť hneď v ďalšom Insider builde. Aplikácia Mapy sa dočkala viacerých podstatných vylepšení, a v prípade, že Microsoft bude pokračovať v tomto trende nestanú sa len plnohodnotnou náhradou ale skutočnou špičkou medzi navigáciami. Latka bola totiž nastavená pomerne vysoko.

More-maps

Najväčšou novinkou je možnosť viacnásobného vyhľadávania. Vďaka tomu môžete vyhľadávať viacej miest alebo trás naraz. Každému hľadaniu prislúcha nová záložka prípadne karta. Medzi nimi je následne možné jednoducho prepínať. Výsledky môžu byť zobrazované aj do jednej mapy.

maps-1

Zmenami prešli aj ovládacie prvky. Tie boli pozične optimalizované v závislosti od zariadenia, na ktorom je aplikácia používaná. V prípade smartfónu sú umiestnené dole, čo podstatne zlepšuje ovládanie jednou rukou. V prípade používania na počítači, či tablete sú umiestnené naopak hore. Zlepšenie ovládania pomocou jednej ruky demonštruje aj zverejnený obrázok.

Maps

Pri plánovaní trasy aplikácia ponúkne aj alternatívne trasy. Obľúbené miesta sú dostupné aj offline a používateľ si k nim môže pridávať aj poznámky. V nastaveniach pribudla šikovná možnosť zapnúť upozorňovanie na prekročenie povolenej rýchlosti. Zlepšeniami prešlo napríklad vyhľadávanie v blízkosti používateľa. Pribudol aj popis vyhľadávaných bodov priamo na mape a taktiež vyhľadávanie v zozname miest zmapovaných v 3D.

Maps-4

Ďalším šikovným vylepšením z pohľadu používateľského komfortu je možnosť minimalizovať výsledky vyhľadávania. Získame tak zobrazenie väčšej plochy mapy, no výsledky stále ostanú v dosahu pre opätovné zobrazenie. Pokiaľ používate Cortanu, jej hlas je použitý aj pre navigovanie. V niektorých oblastiach je možné používať aj sledovanie hromadnej dopravy.

Maps-5

Zdroj: Microsoft

19.03.2016

+