MojWindows

Na tohtoročnej vývojárskej konferencii Build 2016 si okrem predstavovania noviniek, Microsoft našiel priestor aj na rekapituláciu. Gabriel Aul, šéf programu Windows Insider, bližšie predstavil ako samotný program vznikol, a aké boli prvotné plány. Pre tých, ktorí nie sú s programom oboznámení, Microsoft pomocou neho prihláseným ľuďom distribuje testovacie verzie systému s novými funkciami a vylepšeniami. Od používateľov je zbieraná spätná odozva pomocou formulárov a údaje o chybách a ďalších nedostatkoch pomocou telemetrických dát. Zozbierané údaje vývojárom pomáhajú odhaľovať a riešiť problémy, rovnako ako sa podieľajú na tvarovaní podoby systému.

Program Windows Insider bol spustený koncom septembra 2014, no plány na vznik podobného programu začali už celé mesiace predtým. Pôvodne sa plánovalo s interným testovaním, pričom zapojených malo byť 250 000 testerov. Toto číslo predstavovalo ideál pre štatistickú vzorku z pohľadu demografie a rozdielnych typov zariadení. Stropom malo byť 400 000 zapojených testerov a  Microsoft neplánoval, že niekedy dôjde k prekročeniu tohto čísla.

img_1695_story

No týždeň pred spustením programu došlo k náhlej zmene. Terry Myerson, šéf divízie Windows and Devices, svojim kolegom oznámil, že program bude otvorený širokej verejnosti. Insider tím tak musel prepracovať svoje nástroje, aby sa zabezpečil bezproblémový zber údajov a spätnej odozvy od podstatne väčšieho počtu testerov.

Spustením programu Windows Insider sa urýchlila aj interná distribúcia testovacích verzií systémov v Microsofte. Proces, ktorý predtým trval 30 až 60 dní sa skrátil na súčasné 2 až 3 dni. Vďaka tomu je možné otestovať viac nových verzií systému a vývoj nových funkcií omnoho efektívnejší a rýchlejší ako kedykoľvek predtým.

img_1700_story

Do programu Windows Insider je v súčasnosti celosvetovo zapojených viac ako 7 miliónov ľudí. Z tohto počtu takmer polovica pracuje v oblasti IT a pätina sú študenti. Gabriel Aul sa nechal počuť, že Twitter sa stal skutočne mocným nástrojom na komunikáciu s Insidermi. Keď program začínal v septembri Aulov účet sledovalo 6 ľudí. Aktuálne je ich viac ako 124 000, pričom za toho obdobie dostal takmer 262 000 správ. Okrem toho vznikli aj tri falošné profily zneužívajúce jeho meno. Zo skromného plánu sa tak stal obrovský úspech, ktorý Microsoftu ohromne pomáha.

gabeaul

Zdroj: Neowin

31.03.2016

+