MojWindows

Aplikácia Mapy patrí vo Windows 10 medzi predinštalované aplikácie a hoci väčšina ľudí využíva pravdepodobne mapy na internete, aj táto aplikácia môže prísť vhod. Mapy dokonca môžeme používať aj offline. No predtým je potrebné stiahnuť podklady pre jednotlivé oblasti. Aplikácia funguje rovnako na ľubovoľnom zariadení so systémom Windows 10, najpraktickejšie je jej použitie v prípade tabletov a notebookov. Samozrejme stále je tu možnosť podobnú aplikáciu stiahnuť do smartfónu a mapy počas cestovania prezerať tam, no využívať väčšiu obrazovku tabletu alebo notebooku je predsa len pohodlnejšie.

Napríklad pri služobnej ceste sa bez notebooku alebo tabletu nezaobídeme a na dostupnosť, prípadne stabilitu Wi-Fi pripojenia sa jednoducho nedá spoliehať. A tu prichádza vhod spomínaný offline režim. Vďaka nemu si môžeme prezerať cieľovú destináciu a to, ako sa tam dostaneme.

Postup pre stiahnutie offline máp je nasledovný:

Prejdeme do nastavenia máp Ponuka Štart-> Nastavenie -> Systém -> Offline Mapy. Aby sme sa do systémových nastavení dostali rýchlejšie môžeme použiť klávesovú skratku Win + I.

System Mapy

Klikneme na položku Stiahnutie Máp, čo nám otvorí zoznam oblastí. Vyberieme teda oblasť ktorú potrebujeme a klikneme na konkrétny Štát.

System Mapy 2

Mapy je možné sťahovať jednotlivo alebo hromadne vyznačením krajín, o ktoré máme záujem. Na to poslúži ikona v pravom dolnom rohu aplikácie.

System Mapy 2

Tým sa spustí sťahovanie a my už len počkáme na jeho dokončenie. Hotovo. V nastaveniach offline máp si ešte môžeme nastaviť automatické sťahovanie aktualizácií.

System Mapy 3

Získali sme potrebné dáta na prehliadanie máp v aplikácii Mapy aj bez internetového pripojenia. V prípade, že tablet alebo nebodaj notebook disponuje GPS modulom, môžeme Mapy používať priamo aj na sledovanie svojej polohy.

12.03.2016

+