MojWindows

Microsoft plní svoje sľuby a v krátkej dobe opäť vydal novú verziu operačného systému Windows 10 pre testerov, ktorí sú zaradení v rámci programu Windows Insider v takzvanom Fast Ringu. Najnovšie vydanie prináša množstvo interných vylepšení a opravuje predošlé chyby, no po stránke funkcií tu nenájdeme nič nové. Hlava programu Windows Insider, Gabriel Aul, to zdôvodňuje tým, že vývojárske tímy sú stále v počiatočnej fáze práce na nových funkciách a zmeny v systéme pripravujú vhodný podklad pre to, aby mohli byť správne implementované. Prízvukuje, že ešte nejaký čas tak nebudeme vidieť veľa zjavných zmien. Ďalej upozorňuje, že z dôvodu rýchlejšieho vydávania nových verzií v okruhu Fast Ring, bude medzi jednotlivými verziami menej veľkých zmien. Minulý rok boli nové verzie systému pre Insiderov vydávané približne s rozostupom 30 dní a preto boli zmeny omnoho väčšie. Prebieha síce množstvo práce v zdrojovom kóde, no tá sa na prvý pohľad nemusí prejaviť na viditeľných zmenách, čo sa bude diať aj naďalej.

Windows 10 Insider Preview Build 14257 rieši tieto problémy:

Predošlé problémy s pravidelným padaním aplikácií alebo inými chybami, ktoré sa týkali narábania systému s pamäťou boli vyriešené.

Nástroje pre vývojárov (F12) už pracujú v prehliadači Microsoft Edge korektne.

Vyriešený bol problém, ktorý spôsoboval, že systém zobrazoval odporúčané aplikácie v ponuke Štart aj napriek tomu, že táto funkcia bola vypnutá. Rovnako tak bolo opravené nastavovanie obrázku na uzamknutej obrazovke, ktoré už funguje správne.

Pridávanie nových súborov do archívu .zip cez Prieskumníka už funguje tak, ako má.

Odstránený bol aj problém, ktorý spôsoboval náhodné prehadzovanie ikon na pracovnej ploche pri zmene nastavenia DPI.

Tlačidlo Pripojiť sa po novom zobrazuje v Centre Akcií.

Známe chyby, ktoré Build 14257 obsahuje:

Funkcia Obnoviť výrobné nastavenia tohto PC nefunguje a po jej použití sa systém dostane do nepoužiteľného stavu. Momentálne nie je známe riešenie v prípade, že sa dostanete do tejto situácie a pomôže jedine preinštalovanie systému. Rovnaký problém s funkciou je prítomný aj v predošlom builde 14251 a preto sa vyvarujte jej použitiu. Na odstránení problémov vývojári pracujú a v budúcich buildoch bude funkcia pracovať správne.

Pri spustení systému môžete naraziť na chybovú hlášku týkajúcu sa knižnice WSClient.dll. Vývojári momentálne pracujú na riešení tohto problému. Dočasným riešením je spustenie nasledujúceho príkazu cez príkazový riadok s administrátorskými právami: schtasks /delete /TN “\Microsoft\Windows\WS\WSRefreshBannedAppsListTask” /F  .

Predné kamery Intel RealSense nie sú správne funkčné, čo znamená, že nefunguje funkcia Windows Hello ani ďalšie aplikácie, ktoré využívajú tento typ kamery.

Po prihlásení do systému môžete naraziť na problém, že systém zobrazuje Režim Lietadlo ako zapnutý aj napriek tomu, že ste ho nezapli a Wi-Fi pripojenie funguje správne. V prípade, že Vám to vadí, môžete Režim Lietadlo manuálne zapnúť a vypnúť, čo spôsobí, že systém ho bude indikovať správne.

Zdroj: Insider Hub

04.02.2016

+