MojWindows

Veľa ľudí využíva ponuku Štart len ako rýchly nástroj na vypnutie, reštartovanie počítača alebo zapnutia Panelu s nástrojmi. Ponuka Štart má však aj inú funkcionalitu a týka sa to najmä vyhľadávania. To totiž nemusí byť zamerané len na vyhľadanie vecí len v počítači, ale aj na internete. My vám opíšeme postup, po ktorom budete aj vy len pomocou vyhľadávania v ponuke Štart môcť hľadať veci aj na internete.

Upozorňujeme ale, že tento tip je funkčný iba na verziu Windows 7 Professional, pretože Home Premium bohužial v sebe nemá zabudovanú knižnicu, ktorá je potrebná na vykonanie tohto úkonu. Windows 10 vie túto akciu vykonať oveľa jednoduchšie a tiež ho popíšeme v článku.

  • Prvým krokom tohto návodu je zadanie výrazu GPEDIT.MSC do vyhľadávania v ponuke Štart a potvrdenie klávesou Enter.

gpedit

  • Následne sa zobrazí okno Local Group Policy Editor, v ktorom zvolíme dvojklikom možnosť User Configuration -> Administrative Templates -> Start Menu and Taskbar

user

  • V priečinku Start Menu and Taskbar zvolíme dvojklikom hneď prvú možnosť Add Search Internet link to Start Menu

add

  • Následne vyskočí ďalšie okno, kde v ľavom hornom rohu zvolíme možnosť Enabled a potvrdíme tlačidlom OK.

enabled

  • Výsledok by potom mal vyzerať tak, že nám systém umožní hľadaný výraz vyhľadať aj na internete pomocou možnosti Vyhľadať na internete (Search the Internet) viď. obrázok nižšie.

search

Vo Windows 10 je tento postup jednoduchší. Realizuje sa totiž len pomocou jedného prepínača v ponuke Nastavenia, ktoré môžete otvoriť aj z ponuky Štart. Stačí len prepnúť tlačidlo pod nápisom Vyhľadať online a zahrnúť webové výsledky zo stavu Vypnuté na stav Zapnuté.

3

Výsledok potom bude vyzerať nasledovne:

21

23.02.2016

+