MojWindows

Microsoft ešte v piatok večer uvoľnil prvý build pre mobilný Windows 10 z vývojárskej vetvy Redstone. Build s číselným označením 14267 je momentálne však dostupný len pre najnovšie smartfóny, ktoré sú priamo predávané s Windows 10 Mobile. Ide tak o Lumiu 550, 650, vlajkové lode 950 a 950XL a možno pomerne prekvapivo Xiaomi Mi4. O tom, že nové verzie systému budú prioritne dostupné len pre najnovšie smartfóny Lumia, Microsoft informoval už pred časom.

Inštalácia tohto buildu na smartfón Lumia 550 je dôrazne neodporúčaná. Obsahuje totiž chybu, ktorá spôsobí, že smartfón nebude možné nabiť, ani pripojiť pomocou USB.

Po dlhej dobe však Microsoft konečne prináša aj nové funkcie. Insideri sa totiž už dlhšiu dobu potýkali s novými buildami, ktoré boli zamerané len na opravu chýb prítomných v systéme. Napriek tomu, nejde o žiadne prevratné novinky.

Podobne, ako to bolo v prípade posledného Insider buildu systému Windows 10 pre počítače, aj ten mobilný sa dočkal jednoduchšieho vyhľadávania hudby pomocou asistentky Cortana, kde pribudla ikona tejto funkcie. V prehliadači Microsoft Edge opäť pribudlo písanie textu ťahaním prsta – WordFlow.

cortana-music-search

Ďalej pribudla ikona spustenia prehliadania v privátnom móde, ktorá sa nachádza hneď vedľa ikony na otvorenie nového okna. Vylepšená bola aj správa sťahovania súborov, kedy sa pri začatí sťahovania zobrazí dialógové okno a používateľ ho tak môže ľahko ukončiť. Aplikácia Messaging podporuje jednoduchšie posielanie obrázkových príloh a fotografií vďaka novej ikone.

new-tabs-inprivate

Vývojári poriadne popracovali na odstránení známych problémov. Opravená bola nesprávna korekcia slov pri písaní v poľskom jazyku. Odstránený bol problém, kedy nebolo možné skryť navigačný panel v niektorých Windows Phone 8.1 aplikáciách. Rovnako tak bol vyriešený problém, ktorý spôsoboval, že pri zázname videí na SD kartu bola znížená ich kvalita. Vylepšená bola spoľahlivosť pri spúšťaní aplikácií a vyriešené problémy, ktoré spôsobovali reštart telefónu. Úpravami prešla aj animácia živých dlaždíc, pričom bola zlepšená aj logika pri ich obnovovaní.

Zdroj: Microsoft

21.02.2016

+