MojWindows

Microsoft dnes večer sprístupnil aktualizáciu pre Windows 10 PC. Dočkali sa jej jednak bežní používatelia, ale aj členovia programu Windows Insider. Pre bežných používateľov sa jedná tak, ako v predošlých prípadoch o kumulatívnu aktualizáciu, ktorá by mala obsahovať všeobecné vylepšenia „pod kapotou“, odstránenie objavených bezpečnostných a systémových chýb a podobne. Microsoft pri zverejnení aktualizácie ale neposkytol žiadne konkrétne informácie o tom, čo presne mení a upravuje. Na oficiálnej stránke k aktualizácii sa píše: Aktualizácia KB3124262 obsahuje vylepšenia zlepšujúce funkcionalitu systému Windows 10. Hoci Microsoft často neposkytuje podrobné informácie o svojich aktualizáciách, ich inštalácia je určite vhodná. Obvykle totiž odstraňujú bezpečnostné zraniteľnosti v systéme.

Čo sa týka členov programu Windows Insider, tí sa dočkali aktualizácie, ktorá výrazným spôsobom posúva aktuálne číselné označenie buildu. Doteraz posledným dostupným bol build 11102, po aktualizácii sa to mení na build 14251. Napriek rapídnemu skoku v označení, sa na počudovanie nedočkáme žiadnych nových funkcií. Microsoft vysvetľuje, že k veľkému posunu došlo kvôli snahám o synchronizovanie označenia budúcich buildov systému pre smartfóny a počítače. Tento skok bol potrebný hlavne pre zaručenie správnej funkčnosti budúcich aktualizácií. Doteraz boli síce označenia buildov obidvoch systémov rovnaké, no na binárnej úrovni sa stále líšili, to sa malo zmeniť.

Opravené boli všetky problémy s počítačovými hrami a nástrojmi pre uľahčenie prístupu, ktoré sa nachádzali v predošlom builde 11102.

Vyriešený bol aj problém, ktorý spôsoboval, že prieskumník často „padal“ ak bolo DPI nastavené na 175%.

Medzi známe chyby, ktoré sa v systéme nachádzajú patria:

Pri spustení systému narazíte na chybovú hlášku týkajúcu sa knižnice WSClient.dll. Vývojári momentálne pracujú na riešení tohto problému. Dočasným riešením je spustenie nasledujúceho príkazu cez príkazový riadok s administrátorskými právami: schtasks /delete /TN “\Microsoft\Windows\WS\WSRefreshBannedAppsListTask” /F  .

V Centre akcií chýba tlačidlo týkajúce sa pripojení.

Kvôli nedávnym zmenám v spôsobe akým sa narába s pamäťou, môžu niektoré aplikácie „padať“ alebo vykazovať chybové hlášky týkajúce sa pamäte. Riešením je reštartovanie počítača.

Zdroj: Microsoft

27.01.2016

+