MojWindows

Windows 10 si pomaly, ale isto získava čoraz väčšiu popularitu medzi operačnými systémami. Dokazujú to novembrové údaje celosvetového prehľadu používaných operačných systémov pre počitače. Za predchádzajúci mesiac sa mu podarilo ukrojiť si 9 % podiel, vďaka čomu obsadil štvrtú priečku medzi operačnými systémami na platforme PC. Oproti októbrovým 7.94% tak opäť dosahuje predpokladaný rast, ktorý by mal pretrvávať aj v nadchádzajúcich mesiacov. Pokiaľ sa prognózy naplnia, tak už čoskoro zaútočí na tretiu priečku, kde sa s podielom 10,59% nachádza Windows XP. Na zisk druhej priečky následne nebude potrebovať veľa. Momentálne ju totiž obsadil Windows 8.1 s podielom 11,15%, čo pred systémom Windows XP predstavuje náskok len necelé jedno percento.

ms podiel

Na obsadenie prvého miesta má ale „desiatka“ pred sebou poriadne dlhú cestu. Pre momentálneho kráľa, Windows 7 s jeho 56,11% podielom zatiaľ nepredstavuje žiadnu výraznú hrozbu. Pri súčasnom trende sa o svoje miesto nebude musieť triasť ani v priebehu nasledujúceho roka. Štatistiky zverejnila firma Net Applications, ktorá na desiatkach tisícov webových stránok monitoruje používané operačné systémy, webové prehliadače a množstvo ďalších údajov.

Posledné oficiálne čísla spoločnosti Microsoft pritom hovoria o 110 miliónoch zariadení s nainštalovaným systémom Windows 10. Pochádzajú však ešte zo začiatku októbra a je zjavné, že za posledné dva mesiace nejaký ten milión užívateľov pribudol. Neoficiálne sa už dlhšiu dobu povráva o 140 miliónoch užívateľov, no tieto čísla doposiaľ neboli overené a preto neostáva len čakať, kedy Microsoft konečne zverejní svoje oficiálne čísla. Pevne veríme, že k tomu dôjde ešte pred koncom tohto roka.

02.12.2015

+