MojWindows

Nie je to tak dávno, čo analytická spoločnosť Gartner predpovedala operačnému systému Windows 10 obrovský nadchádzajúci úspech. Svoje analýzy tento týždeň zverejnila aj spoločnosť IDC, ktorá sa zamerala na trh s mobilnými operačnými systémami. Mobilnú verziu systému Windows 10 má čakať diametrálne odlišná budúcnosť. Smartfóny so systémom Windows Phone a Windows 10 Mobile majú za rok 2015 dosiahnuť trhový podiel iba skromných 2,2%. Navyše v horizonte nasledujúcich štyroch rokov sa Microsoft bude tešiť len z mikroskopického nárastu a na trhu s mobilnými operačnými systémami sa mu tak naďalej nepodarí preraziť. Na rok 2019 mu spoločnosť IDC totiž predpovedá podiel len 2,3%, čo by predstavovalo nárast o jedinú desatinu percenta. Z celkového počtu 1,86 miliardy predaných smartfónov v roku 2019 pôjde podľa odhadov IDC o 43,6 miliónov smartfónov so systémom Windows. Android má pre porovnanie dosiahnuť predaj 1,53 miliardy kusov.

IDC

V svojej správe analytická spoločnosť IDC uvádza svoju nepriaznivú predpoveď:

Napriek všetkej snahe, ktorú Microsoft vynaložil do uvedenia Windows 10, IDC nepredpokladá, výrazný nárast podielu Microsoftu na trhu s mobilnými operačnými systémami v nasledujúcich rokoch.

Nárastu podielu by podľa analýz nepomohlo ani zníženie cien. Spoločnosť uvádza, že priemerná cena predaného smartfónu s Windowsom je 148 dolárov, čo je o 71 dolárov menej ako priemerná cena predaného smartfónu so systémom Android – 219 dolárov.  Investovanie do produkcie low-endov tak pre Microsoft nevyzerá ako východisko z aktuálnej situácie. Momentálne však ide len o predpoklady založené na analýzach súčasnej situácie a v skutočnosti to celé môže vypáliť úplne inak. Koniec-koncov nešlo by o prvý prípad, kedy by sa analytici z IDC zmýlili.

Zdroj: IDC, theregister

07.12.2015

+