MojWindows

Podľa analýz spoločnosti Gartner sa Windows 10 v priebehu nasledujúcich rokov stane najpoužívanejším Windowsom a prekoná tak aj svojich predchodcov Windows XP a Windows 7.

Za úspechom najnovšieho operačného systému spoločnosti Microsoft sa má okrem ročnej ponuky na bezplatný prechod zo systémov Windows 7 a 8 podieľať viacero ďalších faktorov. Ako jeden z tých najhlavnejších analytici z firmy Gartner označili blížiaci sa koniec podpory Windows 7, ktorý je plánovaný na január 2020. Ďalej má ísť o vysokú kompatibilitu so staršími aplikáciami a zariadeniami, ako aj narastajúci dopyt po tabletoch a zariadeniach typu 2-v-1, pre ktoré je Windows 10 lepšie prispôsobený ako jeho predchodcovia. Navyše viacero spoločností má plánovať prechod na „desiatku“ začiatkom budúceho roka a prognózy sú také, že do roku 2017 začne s prechodom na tento nový systém až polovica firiem, pričom miera adaptácie by mala byť rýchlejšia ako to bolo v prípade „sedmičky“ pred šiestimi rokmi. Analytici ďalej predpokladajú, že v roku 2018 bude tretina predávaných notebookov obsahovať dotykovú obrazovku, čo má opäť posilniť postavenie Windows 10 na trhu.

Microsoft si pritom dal za cieľ, že v horizonte troch rokov bude Windows 10 nainštalovaný na miliarde zariadení. Od svojho vydania 29. júla zatiaľ prekročil hranicu 110 miliónov zariadení, čo za tri mesiace nie je vôbec zlé. Do akej miery sa prognózy naplnia ešte len uvidíme, posledné oficiálne čísla o počte zariadení s Windows 10 totižto pochádzajú ešte zo začiatku októbra.

Zdroj:Gartner

24.11.2015

+