MojWindows

Microsoft Edge, nástupca nepríliš populárneho Internet Exploreru v operačnom systéme Windows 10 podľa viacerých štatistických vzoriek postupne stráca používateľov. Ukazuje sa, že aj používatelia operačného systému Windows 10 dávajú jednoznačne prednosť konkurenčným prehliadačom.  Nejde pritom o žiaden nový trend, Edge je na tom rovnako už od svojho nástupu na trh v júli. Údaje z troch agentúr ukazujú, že Edge medzi používateľmi Windows 10 stráca postavenie jednak v spojených štátoch, kde sa tešil asi najväčšej popularite, ale aj celosvetovo. Konkrétne udaje pre každý zdroj sa síce líšia, kvôli spôsobu, akým sú získavané, no napriek tomu jednotne poukazujú na rovnakú skutočnosť.

Podiel medzi používateľmi webových prehliadačov na systéme Windows 10, ktorí používajú Edge v spojených štátoch klesol podľa údajov spoločnosti Net Applications za ostatné tri mesiace z pôvodných 36,2% na novembrových 31,2%, čo je skutočne citeľný prepad. Statcounter ukazuje celosvetový pokles zo septembrových 13,9% na 12,9 % za november. Tretí zdroj Digital Analystics Program zachytáva prepad o 2,2 % zo septembrových 24,6%  na novembrových 22,4% .

Microsoft Edge statistika

Napriek tomu, že používateľov operačného systému Windows 10 stále pribúda, Edge zaznamenáva opačnú tendenciu, a to aj napriek snahe Microsoftu o jeho propagáciu a neustály vývoj. Konkurenčné prehliadače však rovnako napredujú, užívatelia sa zvyknú vracať k tomu, čo majú zaužívané a Edgu nepomáha ani absencia rozšírení. Tých sa má síce dočkať už počas budúceho roka, otázne je však, či pre prehliadač nebude už príliš neskoro.

Zdroj: computerworld

16.12.2015

+