MojWindows

Digitálna asistentka Cortana je mocným a populárnym nástrojom, ktorý množstvu používateľov dokáže uľahčiť každodenné úkony. Okrem vyhľadávania informácií na internete alebo v súboroch priamo v počítačí užívateľa, obsahuje aj ďalšie zaujímavé funkcie ako napríklad sledovanie letov, či zásielok. Na počítačoch sa objavila počas tohto roku s príchodom operačného systému Windows 10, a hoci ju Microsoft pravidelne obohacuje o nové možnosti, plánuje pre ňu aj veľké novinky, ktoré majú prísť s aktualizáciou Redstone. Jej obrovskou nevýhodou je dostupnosť obmedzená na vybrané trhy, a tak sa z noviniek budú zatiaľ tešiť len niektorí z používateľov systému Windows 10.

Informácie priniesol portal TheVerge s odvolaním na svoje zdroje oboznámené s aktuálnymi plánmi spoločnosti Microsoft. Tá má experimentovať s možnosťou ešte pokročilejšej integrácie v operačnom systéme, konkrétne v aplikáciách a dokumentoch. Nový mechanizmus má Cortane umožňovať „objaviť sa“ v dokumentoch, prípadne aplikáciách a v závislosti na obsahu poskytovať užívateľovi potrebné informácie a asistenciu. Malo by ísť o podstatne silnejšiu, lepšiu a menej otravnú verziu animovaného Clippyho (Pomocník z nástrojov Office).

Clippy

Ďalšie plány pre Cortanu sa týkajú ovládania ešte väčšieho množstva systémových funkcií, ako napríklad schopnosť rýchlo stíšiť všetky notifikácie. Rovnako sa uvažuje o možnosti integrácie pokročilých funkcií kancelárskych nástrojov Office 365, ktoré by sa tak nachádzali priamo vo Windows 10.

Najambicióznejší je však plán jednoduchého prenosu práce a dát medzi viacerými zariadeniami. V praxi by to malo vyzerať tak, že užívateľ začne písať textový dokument doma na osobnom počítači, kde prácu preruší a plynulo v nej bude pokračovať na tablete v taxiku cestou na letisko, a to bez toho aby vynaložil akúkoľvek námahu na prenos súboru. Obdobne by to malo fungovať pri prehliadaní webového obsahu,  písaní mailov, ale aj ďalších aktivitách. Informácie sú však zatiaľ veľmi strohé, a tak, do akej miery to bude fungovať a v čom je hlavná výhoda oproti práci na súboroch v cloudových úložiskách nie je momentálne jasné.

Cortana ale nebude jedinou oblasťou na ktorú sa vývojári z Redmontu zamerajú. Centrum Akcií sa má napríklad dočkať noviniek vo forme rozšírení takzvaných widgetov. S aktualizáciou Redstone by k užívateľom mali konečne doraziť aj rozšírenia pre webový prehliadač Microsoft Edge.

Zdroj: TheVerge

10.12.2015

+