MojWindows

Microsoft ponúka inováciu na Windows 10 pre užívateľov s legálnymi operačnými systémami Windows 7 a 8.1 do polovice budúceho roka bezplatne, no indická spoločnosť iYogi mala na situáciu podstatne odlišný názor. Spoločnosť poskytujúca technickú podporu čelí žalobe, ktorá tvrdí, že za vykonanie bezplatnej inovácie si účtovala 80 dolárov. Žalobu podal generálny prokurátor štátu Washington Bob Ferguson počas tohto týždňa. Spoločnosť iYogi mala porušiť viacero bodov zo zákona na ochranu zákazníka.

Rozsiahla žaloba popisuje, akých nekalých praktík sa spoločnosť mala dopustiť. V online reklamách sa iYogi dáva do pozornosti ako oficiálny partner  prevažnej väčšiny technologických spoločností ako Apple, Microsoft alebo HP, čo nebola pravda, zákazníkov tak reklamou zavádzala. Keď ju kontaktoval zákazník, zástupca iYogi tvrdil, že poskytuje technickú podporu v mene toho výrobcu, ktorého spomenul práve zákazník.

Po tom, čo získal vzdialený prístup k systému mal identifikovať systémové súbory s tvrdením, že ide o infikované súbory nebezpečné pre systém. Následne zákazníka zavádzal, tak aby uveril, že potrebuje stiahnuť diagnostický nástroj iYogi, aby plne identifikoval problémy. Zákazníkovi mal ukázať správu z nástroja a tvrdiť, že v počítači sa nachádza malvér, prípadne iné vážne problémy, pričom k ničomu podobnému nedochádzalo. Akonáhle došlo k vystrašeniu  zákazníka, zástupca iYogi začal agresívnou stratégiou predávať predplatné technickej podpory potrebné na odstránenie neexistujúcich problémov. Ročný plán za 140 dolárov, päťročný za 379 dolárov.

Zároveň malo dochádzať k situácii, kedy spoločnosť iYogi tvrdila, že zákazník nemá vo svojom počítači nainštalovaný antivírusový program a snažila sa mu predať vlastnú aplikáciu, za ktorú si pýtala až do 80 dolárov. To, že zákazník vo svojom počítači funkčný antivírusový program mal, zástupcov spoločnosti iYogi vôbec neodradilo.

Čerešničkou na torte je predávanie bezplatnej inovácie na Windows 10. Zákazník bol informovaný, že  na jeho zariadení je potrebné nainštalovať Windows 10, inak dôjde k jeho poškodeniu. Touto zastrašovacou stratégiou mala spoločnosť od ľudí vylákať vo viacerých prípadoch 80 dolárov, a to aj napriek tomu, že inovácia je ako taká bezplatná.

K situácii sa vyjadril aj Brad Smith z právneho oddelenia Microsoftu, ktorý vyjadril veľkú chválu nad prácou generálneho prokurátora. Za posledné roky mala úroveň podobných podvodov dosiahnuť alarmujúcu úroveň, pričom len za 18 mesiacov sa obeťou podobných praktík malo stať až 180 000 zákazníkov. Žaloba uvádza, že do spárou spoločnosti iYogi sa dostali stovky, možno až tisícky zákazníkov a potencionálne tak čelí mastnej pokute.

Zdroj: GeekWire

18.12.2015

+