MojWindows

Ešte v prvej polovici októbra priniesol portál Winbeta s odvolaním sa na svoje zdroje priamo v Microsofte informácie o tom, že prvé práce na mohutnej aktualizácii s kódovým označením Redstone už začali. Vydanie tejto aktualizácie má byť plánované na júl 2016, teda približne rok po tom, ako bol na trh uvedený samotný Windows 10. Rozsahom je prirovnávaná k starým známym aktualizačným balíkom Service Pack, a tak by mala priniesť množstvo nových funkcií systému spolu s vylepšeniami tých súčasných. Microsoft sa ale podľa informácií momentálne nachádza v štádiu rozhodovania o tom, aké konkrétne funkcie budú pridané. Spomínaný zdroj portálu Winbeta však tvrdí, že o dvojici funkcií už je rozhodnuté.

Prvá z nich rozhodne nie je žiadnym prekvapením a vieme o nej už z viacerých zdrojov. Ide o rozšírenia tretích strán pre prehliadač Microsoft Edge, ktoré mali byť zahrnuté už v novembrovej aktualizácii Threshold 2. Samotný Microsoft však informoval, že sa ich dočkáme až niekedy počas roku 2016, a tak ich zahrnutie do aktualizácie Redstone pripadá logické. Druhou veľkou novinkou je podstatne vylepšená funkcia Continuum. Vďaka nej by mal byť umožnený plynulý prechod medzi prácou na jednotlivých zariadeniach. Napríklad začnete prehliadať webový obsah na svojom počítači, no rozhodnete sa pokračovať na mobile. Spustíte teda mobilný prehliadač a okamžite sa načíta webový obsah, ktorý ste mali spustený na počítači. Ďalším príkladom je písanie emailov. V aplikácii Pošta na mobile začnete písať email, no náhle sa rozhodnete, že chcete pokračovať radšej na počítači. Jediné, čo preto budete musieť urobiť je spustiť aplikáciu Pošta na svojom počítači a v písaní pokračujete presne tam, kde ste prestali. Navyše vývojári aplikácií tretích strán budú mať prístup k nástrojom, ktoré im umožnia zabudovanie podpory pre túto funkcionalitu do svojich aplikácií, a tak nebude limitovaná len na tie priamo od Microsoftu.

Rozhodne ide o zaujímavú funkciu, no nakoľko sú práce na Redstone takpovediac v plienkach, stále chýbajú dôležité podrobnosti ako napríklad to, či bude aj naďalej limitovaná len na niektoré smartfóny a ako bude fungovať prenos potrebných dát. Tieto ako aj ďalšie informácie o chystaných funkciách sa pravdepodobne dozvieme až v nasledujúcich mesiacoch, keď pokročí celkový vývoj aktualizácie.

Zdroj: Winbeta

02.11.2015

+