MojWindows

Microsoft včera pre Windows Insiderov zaradených vo Fast ringu sprístupnil nový Windows 10 Mobile build 10586. Okrem toho, že prináša opravy chýb z predošlého buildu 10581 a celkové zlepšenia systému so zverejnením prišlo aj veľké upozornenie. To sa týka ľudí, ktorí po inštalácii 10581 vykonali obnovenie na výrobné nastavenia. Predošlý build (10581) obsahoval chybu, ktorá spôsobovala, že po vykonaní spomínaného obnovenia došlo k poškodeniu súborového systému a po aktualizácii na build 10586 tak ostanú zaseknutí v nekonečnej slučke reštartov. Riešením z tejto situácie je vykonanie tvrdého reštartu pomocou stlačenia kláves, čím sa dostanú k prvotnému nastavovaniu systému. Prípadne môžu obnoviť Windows Phone 8.1 a aktualizovať až potom.  Microsoft dôrazne upozorňuje, aby si každý, kto ide aktualizovať na build 10586 vykonal zálohu obsahu. Okrem tohto problému, ešte upozorňuje na dva nedostatky. V builde nefunguje nasadzovanie Silverlight aplikácií cez Visual Studio, čo sa však týka vývojárov a bude to odstránené po vydaní novej verzie Visual Studio. A napriek tomu, že Insider Hub už nie je súčasťou systému, ikona sa môže stále zobrazovať medzi aplikáciami.

Čo bolo opravené?

Opravený bol problém, ktorý po obnovení zálohy zo smartfónu s iným rozlíšením spôsoboval skreslenie zobrazenia úvodnej obrazovky. Opäť je možné cez Úložisko nastaviť Ukladacie umiestnenia a presunutie aplikácii na pamäťovú kartu nebude spôsobovať ich pád po spustení. Vylepšeniami mali prejsť aj aplikácie Konverzácie a Skype. Systém mal prejsť optimalizáciou, čo by malo spôsobiť, že  prechod medzi aplikáciami bude plynulejší. Hardvérová spúšť fotoaparátu by už mala fungovať na všetkých smarfónoch a aplikácie sa z Windows Store majú inštalovať spoľahlivejšie.

Build blízky finálnej verzii Windows 10 Mobile, alebo je finálny?

Mimochodom, verzia Windows 10 Mobile build 10586, je tá, s ktorou sú distribuované nové Lumie 950 a 950XL. Navyše Microsoft oficiálne prezradil, že systém bol dokončený a odoslaný na distribúciu a do výrobní smartfónov, kde ho začnú nasadzovať. Novembrová aktualizácie pre Windows 10 PC taktiež posunula build na 10586 a na základe týchto skutočností môžeme predpokladať, že nový Windows 10 Mobile je veľmi blízky tomu, ktorý bude distribuovaný ako finálna verzia systému, ak to nie je priamo on.

Zdroj: Microsoft

19.11.2015

+