MojWindows

Zahraničný portál Whatmobile dostal príležitosť vyspovedať etického hackera Steve Lorda, ktorý má viac ako 15-ročnú prax a momentálne je jeho denným chlebom penetračný testing. Spoločnosti si ho najímajú, aby analyzoval a odhalil každučkú bezpečnostnú trhlinu ich systému, ako z vonku, tak aj z vnútra. Získajú tak podrobnú správu o nedostatkoch, ktoré následne odstraňujú. A to sa týka aj smartfónov, ktoré  sa stali našimi každodennými spoločníkmi a častokrát im zverujeme skutočne citlivé údaje neuvedemonujúc si možné riziká. Steve Lord, ktorý vlastní špecializovanú počítačovú spoločnosť, našťastie stojí na „strane svetla“, no treba si uvedomiť, koľko podobných ľudí svoje znalosti zneužíva. Samotný Lord upozorňuje, že s dostatkom času sú hackeri schopní získať akúkoľvek informáciu z ľubovoľného zariadenia, ktoré si len zmyslia.

„Najtvrdším orieškom na rozlúsknutie je momentálne Windows Phone, ak mám fyzický prístup k smartfónu najľahšie prelomím Android“ Steve Lord v odpovedi na otázku úrovne zabezpečenia mobilných systémov.

Každý operačný systém má svoje plusy a mínusy, no podľa Lorda je na tom v otázke zabezpečenia z mobilných systémov momentálne najlepšie Windows Phone. Najľahším cieľom má byť operačný systém Android a to jednak pri fyzickom prístupe k zariadeniu, ale aj v otázke útokov pomocou emailov a správ.

Všetci osobní asistenti (Siri, Cortana, Google Now) podľa Lorda predstavujú určitú hrozbu. Pri spracovávaní rôznych požiadavok musia prehľadávať obsah dát a rozkladať ho na časti, ktorým telefón rozumie. Keď k podobným procesom dochádza v rámci telefónu, nie je to až také zlé. No pravdou je, že nevieme, čo presne sa deje s dátami, ktoré sú odoslané kdesi na vzdialený server.

„Ľudia hovoria o tom, že vládne agentúry ako NSA a GCHQ, čítajú ich maily čím im zasahujú do súkromia. Google to robí už roky a verejne no a zdá sa, že nikoho to netrápi.“  dodáva Lord.

Úplne chrániť svoje dáta je prakticky nemožné, aby sa však zariadenie nestalo takpovediac otvorenou knihou, odporúča vždy inštalovať posledné aktualizácie od výrobcu.

„Neukladajte do mobilu informácie, ktorých únik nemôžete riskovať. Nevykonávajte root ani jailbreak svojich zariadení a neinštalujte aplikácie získané mimo oficiálnych obchodov. Pokiaľ sa uistíte, že bezpečnostné nastavenia sú správne aktivované, váš mobil je aktualizovaný a zabezpečený slušným heslom ste chránený viac ako drvivá väčšina ľudí.“ radí Lord.

Zdroj: Whatmobile

09.11.2015

+