MojWindows

Shazam, ktorý je známy ako priekopník v technológií rozpoznávania hudby sa za posledné roky stal populárnou mobilnou aplikáciou, ktorá pomáha miliónom užívateľov zistiť, aká pesnička práve hrá v ich okolí. Používa sa veľmi jednoducho, po spustení je potrebné stlačiť na veľké logo Shazam a aplikácia začne zaznamenávať a vyhodnocovať zachytené zvuky. Najvhodnejším spôsobom je zariadenie držať v blízkosti reproduktorov z ktorých sa hudba „valí“, no dokáže si poradiť aj v otvorenom priestore s miernym hlukom. V prípade, že proces prebehne v poriadku zobrazí informácie ako názov skladby, autora, text piesne a odkazy na videá zo služby YouTube.

Shazam

Aplikácia sa dočkala novej verzie s číslom 4.6, ktorá ju prináša už aj do sveta počítačov so systémom Windows 10. Okrem tejto transformácie na univerzálnu Windows 10 aplikáciu mal podstatným vylepšením prejsť aj algoritmus pomocou ktorého dochádza k identifikácií zaznamenanej hudby. Užívatelia sa môžu tešiť aj z upraveného užívateľského prostredia navrhnutého tak, aby korešpondovalo s prostredím Windows 10. Nakoľko ide o novinku, stále ju sprevádzajú drobné neduhy ako občasné pády pri pokuse o spustenie. Čo sa týka funkcionality aplikácie, tej nie je čo vytknúť, no jej praktické využitie na stolových počítačoch je dosť nízke a svojho debutu sa dočká skôr na tabletoch a malých notebookoch.

Shazam 2

Novou funkciou je aj  integrácia s osobnou asistentkou Cortana a užívatelia v prostredí Windows 10 tak proces rozpoznávania hudby môžu spustiť pomocou hlasových príkazov “Shazam now” a “Shazam, what’s this song?”. Nechýba ani prepojenie objavených piesní priamo s aplikáciou Windows Obchod, kde je možné ich zakúpenie. Posledné dve spomenuté funkcionality ale momentálne nie sú dostupné pre Slovensko. Verzia aplikácie Shazam pre PC je dostupná úplne bezplatne pomocou aplikácie Obchod. Aktualizovaná verzia pre systém Windows 10 Mobile by mala byť dostupná v nasledujúcich týždňoch.

Shazam 3

 

Zdroj: Microsoft

05.11.2015

+