MojWindows

Microsoft včera síce zverejnil veľkú novembrovú aktualizáciu pre Windows 10, no nie každý z užívateľov mal toľko šťastia, aby sa na jeho zariadení objavila. Z našich dvoch počítačov so systémom Windows 10 sa doteraz objavila len na jednom. Na druhom ju nie je možné vyhľadať pomocou nástroja Windows Update, ani nedochádza k jej automatickému sťahovaniu. Microsoft informoval o dvoch situáciách, kedy k inštalácii nedôjde okamžite po zverejnení aktualizácie.

Microsoft zverejnil dva možné scenáre

Na oficiálnej stránke s častými otázkami k aktualizácii November Update, Microsoft informuje, že aktualizácia sa neobjaví okamžite na zariadeniach, ktoré na Windows 10 prešli inováciou zo systémov Windows 7/8.1 pred menej ako 31 dňami. Inštaláciou takto veľkej aktualizácie by totiž užívatelia prišli o možnosť vrátenia sa k predošlej verzii systému, ktorá je umožňovaná práve po dobu 31 dní od vykonania inovácie. Po uplynutí tejto doby má dôjsť k automatickému stiahnutiu November Update. Táto situácia sa však netýka nášho zariadenia, kde sme na Windows 10 prešli už pred 40 dňami a návrat k predošlému systému nie je viac možný.

Druhým dôvodom má byť zapnuté nastavenie odkladu inštalácie aktualizácií. To sa nachádza v pokročilých nastaveniach aktualizácií a je potrebné ho vypnúť. (Start -> Settings -> Update & Security -> Windows Update -> Advanced Options -> Defer Updates). V prípade nášho zariadenia toto nastavenia bolo vypnuté už od vykonania inovácie a tak sa nás netýka ani tento scenár.

Defer update

Microsoft však informuje, že aktualizácia bude stiahnutá automaticky a v prípade, že sa nezobrazuje, zatiaľ nie je dostupná. Pokiaľ teda nechceme vykonávať kompletnú inováciu, neostáva nám nič iné len trpezlivo čakať.

Ďalšie informácie o aktualizácii

Medzi informáciami, ktoré boli v súvislosti s aktualizáciou zverejnené, Microsoft upozorňuje, že jej veľkosť dosahuje 3GB a preto stiahnutie môže trvať značný čas. Inštalačný proces je totožný s tým, ktorý sme mohli vidieť pri prvej inštalácii a inovácii systému Windows 10. Všetky dáta a nastavenia ostávajú samozrejme zachované. Po dokončení inštalácie bude váš počítač používať Windows 10 verzie 1511.

Verzia build

Zaujímavá je skutočnosť, že žiadne aktualizácie nainštalované do počítača pred novembrovou aktualizáciou už nebudú uvedené v histórii aktualizácií. Pomocou nástroja Obnovenie sa však môžete vrátiť na predchádzajúcu zostavu, teda 10240. Táto funkcia príde vhod v extrémnom prípade, že by došlo k vážnym problémom s najnovšou verziou systému.

Po „odinštalovaní“ novembrovej aktualizácie už viac nebude možné nainštalovať ju pomocou nástroja Windows Update. Na túto skutočnosť upozornil Microsoft a podľa nášho testu je to skutočne tak. Jediným spôsobom, ako sa potom dostať k novej verzii systému je vykonanie inovácie pomocou príslušného nástroja.

Zdroj: Microsoft

13.11.2015

+