MojWindows

Počas minulého víkendu došlo k razantnej zmene aktualizačnej politiky systému Windows 10. Microsoft totiž upravil inovačný nástroj Media Creation Tool tak, aby neobsahoval Windows 10 s Novembrovou aktualizáciou, ale namiesto toho len verziu, ktorá bola uvedená na trh v júli (build 10240).  K situácii sa vtedy vyjadril hovorca spoločnosti Microsoft, ktorý informoval o tom, že došlo k zmene aktualizačného procesu a Novembrová aktualizácia bude distribuovaná výhradne cez Windows Update. Zároveň poprel tvrdenia o tom, že bola pozastavená aj distribúcia aktualizácie cez Windows Update.  Po tom, ako bol nástroj MCT opätovne upravený a znovu tak obsahuje najnovšiu verziu systému Windows 10, vydal Microsoft nové oficiálne prehlásenie, ktoré je však v rozpore s tým predošlým.

Nedávno sme odhalili problém, ktorý mohol zasiahnuť extrémne malý počet užívateľov, ktorí mali nainštalovaný Windows 10 a aplikovali Novembrovú aktualizáciu. Po jej inštalácii sa totiž nemuselo zachovať niekoľko užívateľských nastavení. Pre týchto užívateľov zverejníme v najbližšej dobe malú aktualizáciu odstraňujúcu problémy. Intenzívne sme pracovali na vyriešení situácie a budúce inštalácie Novembrovej aktualizácie, ktorá je od dnešného dňa opäť dostupná, už problém neovplyvní.

Spomínané nastavenia sa mali týkať povolenia pre aplikácie na využívanie reklamného ID, zapnutia funkcie SmartScreen Filter, povolenia pre beh aplikácií na pozadí a synchronizácie medzi zariadeniami. Pre užívateľov, ktorí Novembrovú aktualizáciu už nainštalovali, budú prípadné problémy vyriešené po inštalácii aktualizácie KB3120677, ktorá už je v obehu. Nástroj Media Creation Tool má opäť obsahovať Windows 10 priamo s Novembrovou aktualizáciou, no tentoraz už bez problému s prenosom spomínaných nastavení.

Microsoft sa tak zrejme k predošlým zásahom rozhodol na základe obáv z reakcie užívateľov. Predsa len išlo o problém týkajúci sa bezpečnosti a súkromia, za čo bol Windows 10 už viackrát kritizovaný. Komunikácia však mala prebehnúť transparentnejšie a hneď po stiahnutí Novembrovej aktualizácie z obehu malo byť poskytnuté  jasné a skutočné vysvetlenie situácie.

Zdroj: Zdnet

25.11.2015

+